Tot mai mulţi adolescenţi folosesc substanţe care cresc masa musculară, conform unui studiu publicat de Academia Americană de Pediatrie. “Acest comportament este mai des întâlnit între tineri decât ne-am aşteptat”, a mărturisit şeful colectivului care a efectuat studiul.
“Trebuie să tragem un semnal de alarmă pentru părinţi, pediatrii şi alte persoane care lucrează cu adolescenţi.” Coordonatorul a arătat că, de cele mai multe ori, adolescenţii nu realizează că activitatea lor este dăunătoare. Primul lucru pe care trebuie să îl facem este să le oferim sprijinul moral pentru a le creşte încrederea în sine şi pentru a întelege că nu au nevoie de suplimente pentru a duce o viaţă activă, dieta sănătoasă fiind singurul aliat de ajutor. “E bine ca parinţii să fie puşi în temă, deoarece ar fi posibil să creadă chiar că e bine să cumpere pentru aceştia suplimente proteice.”
Cercetătorii au găsit un număr de adolescenţi care foloseau substanţe ce cresc masa musculară sensibil mai mare decât în anii trecuţi. În general, băieţii au mai frecvent acest tip de comportament, bazat pe suplimente alimentare şi coctailuri proteinice. Copiii se străduiesc să îşi crească masa musculară şi forţa totală, deoarece încearcă sâ îşi imite idolii. Şi cum idolii lor devin tot mai puternici, mai mari şi mai rapizi, de aici şi acest efect de bulgăre de zăpadă. Îngrijorarea are la bază faptul că acest tip de comportament va duce în timp la unul mai orientat spre excese, spre folosirea excesivă a unor substanţe şi la consumul de substanţe ilegale, aşa cum s-a raportat la o parte din adolescenţi.
Medicul subliniază importanţa monitorizării copiilor de către părinţi, mai ales dacă sesizează o modificare majoră în structura exerciţiilor lor fizice.
Cercetătorii au studiat un grup de 3000 de adolescenţi din mediul urban în perioada 2009-2010. 46,8% erau băieţi, 53,2% erau fete. Media de vârstă era de 14 ani. 35% dintre băieţi au folosit concentrate proteinice, 6% au folosit steroizi. 2/3 şi-au modificat dieta pentru a obţine creşterea masei musculare sau a volumului muşchilor. 12% dintre băieţi şi 6% dintre fete au declarat că au combinat 2 sau mai multe din aceste formule. Adolescenţii au fost monitorizaţi folosind metoda EAT (alimentaţia şi activitatea adolescenţilor) – un chestionar având un total de 235 întrebări, în care aceştia îşi notau greutatea, dieta folosită, activitatea fizică, mecanismele de control a greutăţii şi alţi factori adiacenţi.
Programele de prevenire trebuie să îi atenţioneze pe pediatrii, părinţi şi antrenori asupra faptului că aceste fenomene chiar au loc în viaţa de zi cu zi.
Omnia Medical Center reuneşte o echipă profesionistă care îşi concentrează în permanenţă atenţia asupra îmbunatăţirii relaţiei MEDIC – PACIENT. Omnia Medical Center dispune de echipamente moderne şi de un suport logistic performant, pe care le pune în slujba pacienţilor în condiţii de maximă siguranţă şi confort. Pentru mai multe detalii intraţi pe site www.omniamedical.ro sau la telefon 0728.841.841.