Pilula contraceptivă orală, denumită popular ,,pilulă”, este o formă de contracepție ce se bazează pe o combinaţie de hormoni şi este luată zilnic de aproximativ 12 milioane de femei în SUA în fiecare an, pentru a preveni sarcina nedorită. „Pilula este o metodă foarte eficientă de control al sarcinii, atunci când este administrată corect, însă, există şi excepţii. Aproximativ 3-9 din 100 de femei care iau pilula au avut o sarcină neintenţionată în primul an de utilizare a pilulelor contraceptive. Cu toate acestea, procentul creşte dramatic, cu până la 60%, la femeile care nu iau o pilulă la timpul ei”, explică Dr. Georgiana Lăcătuș – Medic specialist obstetrică-ginecologie.
Există două tipuri de pilule contraceptive, ambele conţinând forme sintetice de hormoni. Contraceptivele orale combinate care conțin estrogen şi progesteron şi pilule monohormonalepe baza de progesteron.
Pilula poate fi, de asemenea, luată în scopuri medicale non-contraceptive pentru a aborda aspecte precum reglarea perioadelor menstruale, menstruaţia dureroasă, endometrioza, sindromul premenstrual (PMS), acnee, hirsutism (creştere excesivă a părului) şi alopecie (căderea părului), chisturi ovariene, scăderea pierderii de sânge menstrual şi anemiei, boala inflamatorie pelvină (PID) şi prevenţia sarcinii extrauterine.
Contraceptivele orale sunt, de asemenea, utilizate ca o metodă pentru prevenirea cancerelor ovariane şi endometriale. Anticoncepţionalele nu împiedică bolile cu transmitere sexuală.
Reacţiile adverse frecvente ale contraceptivelor orale includ: retenţie intermenstruală, greaţă, sensibilitate la sân, dureri de cap, creştere în greutate, modificări de dispoziţie, perioade de lipsă a menstruaţiei, libidou scăzut, scurgeri vaginale.
Iată analiza fiecărei reacţii adverse realizată de specialiştii de la Omnia Medical Center:
1. Sângerări între menstruaţii
Aproximativ 50% dintre pacienţii care utilizează pilula contraceptivă prezintă sângerări vaginale între menstruaţiile aşteptate – cel mai frecvent în primele 3 luni de la începerea administrării pilulei. În general, acest lucru se rezolvă în peste 90% cu cea de-a treia cutie de pastile.
„În timpul sângerării între menstruaţii , pilula este încă eficace atât timp cât a fost administrată corect şi nu au fost uitate doze. Dacă, în schimb, aţi suferit mai mult de 5 zile de sângerări sau o sângerare mult schimbată, ar trebui să luaţi legătura cu un medic specialist. Sângerările intermenstruale pot să apară din cauza ajustării endometrului sau a faptului că organismul se adaptează la niveluri diferite de hormoni”, spune Dr. Georgiana Lăcătuș – Medic specialist obstetrică-ginecologie.
2. Greaţă
Unii oameni experimentează greaţă uşoară atunci când iau primele pastile, dar simptomele dispar după o perioadă de timp. Luarea pilulei împreună cu alimente sau înainte de culcare poate ajuta la scăderea probabilităţii de greaţă. Orice persoană care suferă de greaţă persistentă sau severă ar trebui să solicite îndrumare medicală.
3. Sensibilitatea sânilor
Anticoncepţionalele pot determina o creştere a sânilor sau o sensibilitate crescută. Acest efect secundar tinde să se îmbunătăţească la câteva săptămâni de la începerea administrării pilulei, dar oricine are o durere necunoscută în piept sau dacă experimentaţi dureri şi sensibilitate severă, trebuie să cereţi ajutor medical.
4. Lipsa menstruaţiei
Există momente când, în ciuda utilizării corespunzătoare a pilulelor, o menstruaţie poate să lipsească. Mai mulţi factori pot influenţa acest lucru, cum ar fi stresul, bolile, călătoriile şi anomaliile hormonale sau tiroidiene.
„Dacă o menstruaţie lipseşte sau este foarte slabă în timpul adminsitrării pilulelor, este recomandat să efectuaţi un test de sarcină înaintea administrării următoarei cutii. Dacă menstruaţia nu revine, consultaţi medicul”, afirmă Dr. Georgiana Lăcătuș – Medic specialist obstetrică-ginecologie.
5. Scăderea libidoului
Hormonii pe care îi conţine pilula contraceptivă pot afecta libidoul sexual, în anumite cazuri. Cu toate acestea şi alţi factori pot determina scăderea acestuia. Dacă libidoul scăzut persistă şi este deranjant, încercaţi să consultaţi medicul. În alte cazuri, pilulele contraceptive pot duce la creşterea libidoului. O astfel de creştere poate fi datorată ameliorării simptomelor dureroase, cum ar fi crampele menstruale şi sindromul premenstrual.
Omnia Medical Center reuneşte o echipă profesionistă care îşi concentrează în permanenţă atenţia asupra îmbunatăţirii relaţiei MEDIC – PACIENT. Omnia Medical Center dispune de echipamente moderne şi de un suport logistic performant, pe care le pune în slujba pacienţilor în condiţii de maximă siguranţă şi confort. Pentru mai multe detalii intraţi pe site www.omniamedical.ro sau la telefon 0728.841.841.