Un studiu realizat de Catedra de Medicină Complementară a Universităţii Exeter a studiat motivele pentru care unii oameni răspund la tratamente care nu au substanţă activă, în timp ce alţii nu.
Acest “efect placebo” a fost studiat pe 104 pacienţi care sufereau de sindromul colonului iritabil. La cei având o variantă diferită a genei COMT (catecol-O-metil-transferaza) s-a constatat o îmbunatăţire a stării de sănătate după un tratament placebo de acupunctură.
Efectul placebo apare atunci când se constată o îmbunătăţire a stării de sănătate atunci când urmează un pseudo-tratament , cum ar fi înghiţirea unei pastile din zahăr sau, în cazul de faţă, acupunctura fictivă, când pacientul crede că i se aplică un tratament de acupunctură, dar un dispozitiv special impiedică acele să intre în corp.
Pentru realizarea studiului, au fost folosite 2 grupuri de pacienţi. Unul a primit tratamentul real, iar celălalt a primit tratamentul fictiv. Unui al 3-lea lot, aleator, nu i s-a administrat nici un tratament cu acupunctură. După 3 săptămâni, pacienţii au fost întrebaţi dacă au sesizat ameliorări ale simptomelor afecţiunii de care sufereau şi au fost prelevate probe de sânge pentru a testa care este varianta de genă COMT prezentă. Aceasta joacă un rol important în calea dopaminei, un mediator chimic responsabil cu apariţia stării de bine. Această genă a fost aleasă deoarece se ştie că neurotransmiţătorul dopamină este secretat mai intens atunci când oamenii anticipează şi răspund la tratamentele placebo.
Cercetătorii au descoperit că pacienţii cu o variantă a genei COMT care determină triplarea cantităţii de dopamină în creier nu au simţit nici o îmbunătăţire în absenţa tratamentului, dar au simţit o îmbunătăţire în cazul tratamentului placebo cu acupunctură. Au fost obţinute efecte pozitive în cazul pacienţilor cu această variantă a genei în cazul unui placebo general, dar s-au obţinut efecte amplificate în cazul tratamentului placebo care a fost acordat cu mai multă grijă – un rezultat ce relevă importanţa unei relaţii pozitive între medic şi pacient.
Sursă: BBC News
Omnia Medical Center reuneşte o echipă profesionistă care îşi concentrează în permanenţă atenţia asupra îmbunatăţirii relaţiei MEDIC – PACIENT. Omnia Medical Center dispune de echipamente moderne şi de un suport logistic performant, pe care le pune în slujba pacienţilor în condiţii de maximă siguranţă şi confort. Pentru mai multe detalii intraţi pe site www.omniamedical.ro sau la telefon 0728.841.841.