Frigul poate determina precipitarea apariţiei unor boli cardiovasculare majore precum infarctul miocardic acut, accidentele cerebrale vasculare, agravarea fenomenelor de angină pectorală, crize hipertensive şi decompensarea insuficienţei cardiace.
Este important, astfel, să reamintim unele sfaturi simple a căror respectare duce la evitarea sau diminuarea acestor neplăceri.
De ce apar aceste probleme?
Temperaturile scăzute, frigul umed şi vântul sunt factori solicitanţi ai aparatului cardiovascular care pot provoca modificarea tensiunii arteriale şi a frecvenţei cardiace, în special pentru pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare (coronarieni cu sau fără infarct miocardic, valvulari, hipertensivi, insuficienţă cardiacă de diverse grade), aflaţi în diverse stadii de boală. Mecanismul de adaptare la aceste condiţii exterioare constă în constricţia (îngustarea) vaselor de sânge atunci când temperaturile scad, pentru a conserva căldura şi a menţine constantă temperatura corpului. O dată cu îngustarea spaţiului prin care curge sângele, presiunea acestuia creşte şi apare riscul producerii unui atac de cord fatal, a unui accident vascular cerebral, a unei crize hipertensive sau a agravării insuficienţei cardiace. Persoanele cele mai expuse la acest risc sunt cele cu hipertensiune, precum şi bolnavii cu angină stabilă sau infarct de miocard în antecedente.
Astfel, scăderea temperaturii poate provoca o creştere a numărului de atacuri de cord cu până la 30%.
Cum se manifestă?
În cazul unui infarct miocardic, caracteristică este durerea din spatele sternului (zona denumită în mod popular „capul pieptului”) resimţită ca o „gheară”, durere ce poate urca spre mandibulă sau poate coborî spre mâna stângă şi persistă cateva minute. Frigul mai poate determina şi creşterea frecvenşei crizelor anginoase produse prin spasm coronarian, determinând creşterea numărului de tablete de nitroglicerină administrate sublingual.
În cazul unei crize hipertensive, pacientul resimte cefalee puternică, tulburări vizuale şi chiar dezorientare. Dacă vorbim de insuficienţa cardiacă, aceasta se poate manifesta prin „lipsa de aer” şi scăderea distanţei de mers.
În ceea ce priveşte regimul alimentar, se recomandă bolnavilor hipertensivi, mai ales dacă au şi probleme de insuficienţă cardiacă congestivă, să evite alimentele bogate în sare, precum conservele şi murăturile specifice sezonului.
O altă categorie de bolnavi este reprezentată de cei cu insuficienţă circulatorie periferică (fenomen Raynaud, trombangeita obliterantă, arteriopatii aterosclerotice ale membrelor inferioare). În condiţiile expunerii la frig, aceştia pot constata accentuarea simptopatologiei clinice (amorţeli, furnicături, senzaţia neplacută de picior sau mână rece, tulburări trofice ale degetelor, degerături). Se recomandă: să poarte încălţăminte călduroasă şi comodă, mănuşi, să evite expunerea prelungită la frig şi umezeală şi să continue tratamentul vasodilatator prescris de medic.
Ce e de facut?
În perioada sezonului rece, pacienţii trebuie să menţină un efort fizic minim, conform toleranţei individuale. Nu este contraindicat ca pacientul să-şi desfăşoare plimbările în aer liber, dar cu anumite precauţii. De pildă, un bolnav cu angină pectorală stabilă sau chiar cu un infarct miocardic în antecedente poate efectua efort fizic, dar nu intens şi fără să treacă brusc de la o atmosferă încălzită la ger sau să încerce să înfrunte temerar frigul, vântul, viscolul.
În cazul în care simptomele descrise mai sus apar, este recomandată o programare cât mai rapidă la cardiologul dumneavoastră.
Cabinetul de Cardiologie Omnia Medical Center
Omnia Medical Center reuneşte o echipă profesionistă care îşi concentrează în permanenţă atenţia asupra îmbunatăţirii relaţiei MEDIC – PACIENT. Omnia Medical Center dispune de echipamente moderne şi de un suport logistic performant, pe care le pune în slujba pacienţilor în condiţii de maximă siguranţă şi confort. Pentru mai multe detalii intraţi pe site www.omniamedical.ro sau la telefon 0728.841.841.