• Cum ne putem crește imunitatea?

  Cum ne putem crește imunitatea?

  În sezonul rece sistemul nostru imunitar nu funcționează mereu la parametri optimi și bolile precum răceala și gripa ne pot afecta mult mai ușor. Astfel, cu cât cunoașteți mai multe informții despre sistemul imunitar, veți putea să vă protejați de bolile care ne afectează în acest sezon. De aceea, e important să cunoașteți cum funcționează sistemul imunitar și ce puteți face pentru a vă crește imunitatea.
  Specialiștii Omnia Medical Center ne-au explicat care este rolul sistemului imunitar și cum funcționează acesta, dar și ce putem face pentru a-i susține buna funcționare.
  Cum funcționează și ce rol are sistemul imunitar?
  Sistemul imunitar este o parte integrantă a organismului nostru, fiind implicat alături de celelalte sisteme ale organismului în funcții ce presupun apărarea antimicrobiană și antitumorala. În ansamblul său el operează cu mai multe structuri, organe și sisteme ale corpului, precum: măduva spinării, vasele limfatice, globulele albe, trombocite, etc. Rolul sistemului imunitar este acela de a ne apăra de anumite boli și infecții cu care intrăm în contacta de-a lungul vieții.
  Modalitatea de funcționare a sistemului imunitar presupune cunoașterea și recunoașterea componentelor organismului- care sunt denumite în literatura de specialitate “self” (propriu organismului). Procesul de cunoaștere a propriilor structuri ce mai apoi vor permite recunoașterea și diferențierea lor de alte structuri străine organismului – denumite “non-self”, se desfășoară în primii ani de viață ai unui individ. Structurile recunoscute sunt mici fragmente proteice denumite “antigene”.
  Astfel, în primii ani de viață, pe lângă cunoașterea propriilor antigene au loc și întălniri repetate cu antigene “non-self” față de care organismul nostru declanșează un răspuns imun. Fiecare răspuns imun declanșat împotriva unui antigen străin este stocat în memoria celulelor imune și la o a doua întâlnire cu același antigen răspunsul imun se declanșează mai rapid și mai amplu decât cel inițial, ceea ce ne ajută să ne apărăm mai eficient pe măsură ce înaintăm din anii copilăriei către adolescent și apoi tânăr adult.
  Există posibilitatea să ne naștem cu o imunitate mai precară decât alți oameni?
  Sistemul imunitar al unui individ este, de fapt, compus din două părți: sistemul imunitar înnăscut și sistemul imunitar dobândit. Prima componentă este formată din țesuturi, care împiedică agenții patogeni să pătrundă în corpul nostru: pielea, straturile sistemului digestiv. Acest sistem acționează rapid, omorând virusurile și microbii pătrunși în organism, fără a permite acestora înmulțirea și colonizarea organismului. Sistemul imunitar dobândit funcționează la fel ca cel înnăscut sub aspectul rezultatului final – înlăturarea structurilor străine, dar prin tehnici diferite, mai sus amintite, se folosește de un set de 3 tipuri de celule care produc anticorpi.
  Un nou-născut poate să aibă un sistem imunitar mai precar, din cauza faptului că mama sa nu a avut un mediu de viață sănătos din cauza alimentației pe care a avut-o în timpul sarcinii sau din cauza faptului că a fumat pe perioada sarcinii. După sarcină, fătul preia anticorpii din sistemul dobândit al mamei prin alăptare. Dacă sistemul imunitar dobândit al mamei a fost unul puțin eficient, atunci sistemul imunitar al copilului va fi afectat, deci mai precar.
  Ce elemente de stil de viață ori stil alimentar duc la o imunitate scăzută?
  Un sistem imunitar scăzut este efactat în primul rând de stilul de viață pe care îl duce individul în cauză. O viață agitată, o alimentație nesănătoasă, schimbarea factorilor climatici (mediul), stresul, somunul deficitar, dieta dezechilibrată, fumatul, consumul de alcool în exces și administrarea anumitor medicamente în mod frecvent sunt factori care pot duce la un sistem imunitar mai slab funcțional, cu deficit de apărare în fața infecțiilor ubicuitare.
  Ce putem face concret pentru a avea o imunitate mai puternică?
  Pentru a avea un sistem imunitar mai puternic trebuie în primul rând să duceți o viață ordonată și un stil alimentar sănătos. Încercați să priviți pozitiv problemele zilnice care apar și nu vă lăsați stresați foarte usor. Stresul prin secreția de cortizol ne face mai predispunși la a contacta infecții și la a dezvolta diverse tipuri de tumori. Este bine să faceți cât mai multă mișcare sau sport. Sportul determină secreție de serotonină, care ne face mai alerți, ne îmbunătațește tonusul fizic și psihic și sporește eficacitatea răspunsului imun. O alimentație bogată în fructe și legume va ajuta sistemul imunitar să reacționeze mult mai bine la factorii externi prin diferite vitamine pe care organismul le preia din consumul alimentar. Evitarea fumatului și a băuturilor alcoolice antrenează sistemul imunitar în a-și realiza procesul de bază.
  Anumite medicamente interferează cu răspunsul imun – spre exemplu, corticosteroizii (Prednison, Medrol) – și este bine ca atunci când folosim un medicament în mod repetat sau pentru o lungă perioadă de timp să o facem la recomandarea și sub supravegherea unui medic.
  Suplimentele de creștere a imunității ajută? Ce nutrienți trebuie să luăm și ce nutrienți în exces scad imunitatea?
  Ca orice medicament, suplimentele pentru imunitate trebuie luate pe baza unui program, cu pauze între perioadele de administrare. Nutrienții pe care îi puteți administra, doar după ce ați obținut acordul medicului, sunt: seleniu, vitamina A, vitamina B6, vitamina C, vitamina D, vitamina E, zinc, fier, etc. De obicei substanțele pe care organismul nostru nu le preia din alimente sau nu le poate dezvolta și care au diferite efecte în funție de metabolism. Ca orice tratament, suplimentele alimentare trebuie administrate conform unui necesar zilnic precalculat, multe dintre ele având necesarul zilnic notat pe ambalaj. Pentru doze mai mari decât necesarul zilnic este bine să consultați un medic anterior administrării, pentru că deși nu au statut propriu-zis de medicamente, consumul în exces al acestora poate avea efecte dăunătoare asupra organsimului.
  Anotimpurile influențează imunitatea?
  Anotimpurile precum toamna și iarna ne pot afecta imunitatea in mutiple feluri: scăderea temperaturii ambiante, cu variații inițiale de temperatură, trecerea cald- rece/interior-exterior, modificarea hranei (mai puține legume și fructe) și prin aceasta a aportului de nutrienți necesari unei bune funcționări a sistemului imunitar. Putem, bineînțeles să ne ajutăm de suplimentele alimentare disponibile în comerț, de vaccinuri, dar nimic nu va putea să înlocuiască un stil de viață sănătos: un program al meselor și o structură corectă a acestora (o anumită componentă în carbohidrați, proteine și lipide a alimentelor consumate la o masă, ce poate varia de la un individ la altul în funcție de starea de sănătate), hidratare corectă și în raport cu necesarul organismului, un somn odihnitor și cu o durată suficientă în raport cu efortul zilnic desfășurat, mișcare și sau/sport.
  Care sunt complicațiile date de scăderea imunității?
  O imunitate scăzută se recunoaște după niște semne pe care organismul nostru le are în anumite momente. Ele pot fi foarte ușor confundate cu simptome ale unor alte boli. Aceste simptome sunt: somnolență, oboseală acută, vânătăi care nu se vindecă repede, frisoane, mâini reci, răni ușoare care nu se vindecă repede, răceli dese, infecții frecvente, răgușeală fără motiv și alergii. Dezechilibrele imune pot favoriza apariția unor anumite tipuri de tumori (cum ar fi leucemiile, limfoamele).
  Dacă aveți simptome ce vă sugerează o afectare a functionalității sistemului dumneavoastra imun contactați un medic și discutați problemele pe care le aveți și adoptați un nou stil de viață.
  Cum se formează imunitatea la copii și cum să le-o creștem?
  Copiii se nasc și ei cu o imunitate pe care o au formată chiar din viața intrauterină, alimentată de cordonul ombilical prin intermediul placentei – care face posibilă creșterea pruncului. În funcție de stilul de viață al mamei și de alimentația sa, se va forma sistemul imunitar al copilui. Dacă stilul de viață al mamei a fost unul precar, atunci imunitatea copilui va fi una precară și nou-născutul va fi predispus la a contacta mai ușor decât alți nou-născuți infecții, (spre exemplu un nou-născut dintr-o mamă fumătoare este predispus la infecții în sfera respiratorie, astm bronșic, alergii).
  După naștere sistemul imunitar al copilului este format și în funcție de condițiile de creștere și alimentația oferită. O alimentație corectă și potrivită, cum ar fi laptele matern și nu cel praf, va ajuta la o corectă formare a imunității copilului.
  Cum este o imunitate la vârsta a III-a și cum poate fi ea îmbunatățită?
  Înaintarea în vârstă aduce modificări la nivelul tuturor organelor și sistemelor și sistemul imunitar este și el afectat. O bună formă fizică, o viață activă cu menținerea masei musculare, tratarea corectă a tuturor bolilor cronice cunoscute sunt importante atunci când vorbim despre buna funcționare a sistemului imunitar la vârstnici. Vaccinurile sunt rcomandate în funcție de patologia individuală și ajută la prevenirea contactării unor boli ce pot avea deznodământ fatal în cazul unor pacienți (spre exemplu gripa la un pacient cu bronhopneumopatie cronică obstructivă severă). Pe lângă acestea, o alimentație bogată în legume si fructe, vă vor ajuta să vă mențineți starea de sănătate!
  Omnia Medical Center reunește o echipă profesionistă care își concentrează în permanență atenția asupra îmbunătățirii relației MEDIC – PACIENT. Omnia Medical Center dispune de echipamente moderne și de un suport logistic performant, pe care le pune în slujba pacienților în condiții de maximă siguranță și confort. Pentru mai multe detalii intrați pe site www.omniamedical.ro sau la telefon 0728.841.841.

  Lasati un comentariu →

Parerea d-voastra

Cancel reply

Photostream