
Cauzele durerilor de sâni. Când să te îngrijorezi?
Vi s-a întâmplat să simţiţi o durere la nivelul sânilor? Ce ar putea însemna această durere? Cât de gravă este situaţia?
Primul pas în cazul în care aveţi dureri de sâni este să mergeţi urgent la un specialist care să vă consulte. De fapt, majoritatea durerilor de sân nu anunţă probleme grave, dar cel mai bine este să vă faceţi o programare la medic. Printre testele necesare sunt ecografia, mamografia, biopsie sau RMN, însă, dacă medicul suspectează o altă cauză a durerii, cum ar fi boala cardiacă, veţi avea nevoie de teste suplimentare.
Iată care sunt cauzele comune întâlnite de specialiştii de la Centrul Omnia Medical cu privire la durerile din zona sânilor:
Mastodinia
Dacă medicul stabileşte că durerea este cauzată de probleme la sâni aceasta se numeşte mastalgie. Există două tipuri de mastalgie: dureri de sân ciclice şi non-ciclice. Este important să ştiţi că mastalgia nu creşte riscul de a dezvolta cancer la sân.
Durerea ciclică a sânului variază în funcţie de ciclul menstrual, deci creşte şi scade în funcţie de variaţiile lunare ale hormonilor. Această durere se simte de multe ori alături de o stare de plictiseală, greaţă, dureri de cap, nervozitate, fiind localizată la ambii sâni şi este difuză, localizată pe tot pieptul. Durerea ciclică a sânului se extinde adesea în zonele axilare.
O durere ascuţită la un singur san, care este constantă sau intermitentă, probabil nu este legată de ciclul menstrual şi poate fi durere non-ciclică a sânilor. Acest tip de durere de sân poate fi în interiorul, sub, sau în apropierea sânului.
Este important să înţelegeţi că acest tip de dureri de sân poate apărea indiferent de starea menstruală. În cele din urmă, există o serie de cauze ale durerii non-ciclice la sân, inclusiv pilule contraceptive orale, terapie hormonală şi alte medicamente. În plus, sânii mari pot fi, de asemenea, dureroşi, mai ales dacă o femeie nu poartă un sutien adecvat, de susţinere.
Pruritul
Sânii sunt acoperiţi de o piele sensibilă, elastică, care protejează nervii, vasele de sânge şi ţesuturile conjunctive, precum şi canalele şi lobii pentru producerea laptelui matern. Dacă v-aţi lovit la sân, vă puteţi aştepta la vânătăi şi la o durere care va persista până când pielea şi ţesuturile subiacente s-au vindecat. Uneori, o leziune a sânului se vindecă cu ţesut cicatricial, iar acest ţesut cicatrizat poate provoca durere.
După orice tip de intervenţie chirurgicală a sânului, fie că este vorba despre o augmentare, reducere sau reconstrucţie, zona sânilor va fi dureroasă pe măsură ce se vor vindeca inciziile şi se va dezvolta ţesutul.
Probleme şi infecţii ale canalului de lapte
Mai multe afecţiuni benigne, dar dureroase se pot dezvolta în sistemul de eliminare a laptelui matern. Un abces poate să apară sub mamelon sau areola. Canalele de lapte pot fi înfundate şi infectate, provocând mastita sau ectazia ductală.
În plus, chisturile şi fibroadenoamele la sân pot creşte şi vă pot agrava sistemul de eliminare a laptelui sau ţesutul conjunctiv, creând dureri şi disconfort.
Modificările hormonale
Modificările hormonale pot provoca, de asemenea, sensibilitate la sân, în special atunci când nivelurile se schimbă în timpul ciclului menstrual sau în dacă luaţi pilule cum sunt pastilele contraceptive orale, tratamentele pentru infertilitate sau terapia de substituţie hormonală.
În timp ce schimbările hormonale cauzează adesea durere la ambii sâni, durerea poate fi simţită mult mai accentuată la unul dintre aceştia. Este bine de remarcat şi faptul că afecţiunile medicale precum hipotiroidismul, caracterizat de un nivel scăzut de hormoni tiroidieni în organism, pot fi legate de afecţiunile benigne ale sânului care provoacă dureri de sân.
Cancerul mamar
S-ar putea să fi auzit că durerea din zona sânilor nu este un semn de îngrijorare deoarece cancerul nu este dureros. Acest lucru este adevărat, cel puţin într-o oarecare măsură. Cu toate acestea, uneori, durerea de sân poate fi un simptom al cancerului de sân. De exemplu, cancerul de sân inflamator este o formă agresivă de cancer mamar, care de obicei începe cu durere, roşeaţa.
Dacă doriţi să obţineţi o diagnoză clară a durerii de sân, mergeţi la medicul specialist. Păstraţi o diagramă a perioadelor menstruale şi a durerilor de sân pentru a putea vedea dacă durerea este sau nu legată de ciclul hormonal. În timpul vizitei, medicul vă va examina, de asemenea, istoricul de sănătate şi lista de medicamente.
Omnia Medical Center reuneşte o echipă profesionistă care îşi concentrează în permanenţă atenţia asupra îmbunatăţirii relaţiei MEDIC – PACIENT. Omnia Medical Center dispune de echipamente moderne şi de un suport logistic performant, pe care le pune în slujba pacienţilor în condiţii de maximă siguranţă şi confort. Pentru mai multe detalii intraţi pe site www.omniamedical.ro sau la telefon 0728.841.841.
Lasati un comentariu →
buna ziua .nu sunt casatorita am 38 de ani nu iau nici un fel de pastile momentan de 2 ani sunt singura .de circa 1 sapt ma doare sanul stang .
Reply →in reply to ema
Buna Ema , ai facut investigatii , ai aflat pana la urma de unde vine durerea ? La fel ma confrunt si eu cu durere
Reply →in reply to Ileana
Buna ziua va rog frumos puteți să îmi spuneți și mie va rog de ce mă doare sânul stâng sunt căsătorită și am și un copil care alăptez va rog sa îmi spuneți va mulțumesc
Reply →in reply to Stanciu catalina
Bună ziua tot asa comfrut și eu ma poate ajuta cineva
Reply →in reply to Ileana
Buna ziua va rog frumos puteți să îmi spuneți și mie va rog de ce mă doare sânul stâng sunt căsătorită și am și un copil care alăptez va rog sa îmi spuneți va mulțumesc
Reply →in reply to ema
Buna. Nu am menstruatie am 12 ani și mă ldoare cam de o zi sânul stâng în zona botului .de ce ? ;Va rog să mă ajutați
Reply →Buna deara
Reply →Buna de vreo săptămână am o durere ciudata sub sani cam pe acolo unde sta sutienul sub san cand imi ridic sânul parca se vede o dunga in jos parca sunt noduri nu stiu da daca apam un pic ma doare groaznic nu stiu ce poate fii….Mie frica sa merg la Dr ….va multumesc
Reply →Buna ziua . De cateva luni am un junghi dureros in partea stanga ,san. Uneori simt junghiul deasupra sanului ,alteori spre axila.Nu pot dormi pe partea stanga din cauza durerii,care apare mai des noaptea . Ultima mamografie si ecografie le am facut in urma cu 2 ani si au fost ok.Mentionez ca sunt la menopauza de 5 ani ,in urma unei conizatii.Ce sfat imi dati ? Multumesc.
Reply →Buna ziua de 3 saptamani am dureri la sânul stâng, arsuri usturimr și înțepături, am făcut ecograf și mi s-a spus că nu am nimic însă durerile au persistat ,mentionez ca iau cycloproginova de 3 luni ca tratament si la eco mi s-a spus că e de la tratament durerea ,și să folosesc un unguent naturist ,încă nu am reusit sa ajung la ginecolog .Ce ma sfătuiți să fac ,sa renunț la tratament sau ce altceva sa fac?
Reply →in reply to Luca Lenuta
Buna. De 2zile ma doare sânul drept in partea de sus a mamelonului doare puțin can tare când încordez. De la ce credeți ca poate fii? Multumesc!
Reply →in reply to Georgiana
Buna, cu o problema asemănătoare mă confrunt și eu , de ceva zile mi-a apărut o durere la sanul drept însoțită de intepatura sensibilitate la atingere toate aceste simtome le simt pe centrul sanului adică toate acestea sunt resimtite in mamelon. Un sfat imi puteti spune si mie, menționez că nu aștept ciclul menstrual abea ce a trecut. Ecografie am facut acum un an si ceva, totul a fost bine. Mulțumesc și sănătate multa
Reply →