Un stil de viață mai sănătos poate garanta longevitatea chiar și dacă este vorba de persoane vârstnice, conform unui studiu recent. Stilul de viață, relațiile sociale și activitățile de divertisment din timpul liber au fost studiate pe indivizi în relația cu longevitatea și numeroase studii au arătat posibila asociere a acestor factori cu longevitatea atunci când se ia în considerare interacțiunea lor.
Totuși, destul de puține studii au examinat relația dintre combinații ale diferiților asemenea factori variabili și longevitate. Dintre studiile efectuate până acum care au inclus subiecți cu vârstă mai mare de 85 de ani, doar 4 din aceștia au fost urmăriți pe o perioadă mai mare de 10 ani. Scopul acestor studii a fost examinarea caracteristicilor asociate cu longevitatea printre adulții cu vârstă de minim 75 de ani. Studiul a fost desfășurat pe o perioadă de 18 ani. Majoritatea participanților a decedat în timpul acestui studiu. Mai mult de jumătate din subiecți au depașit vârsta de 90 de ani.
Fumătorii au trăit în medie cu 1 an mai puțin decât nefumătorii. De asemenea, durata de viață a foștilor fumători a fost aproape aceeași cu cea a nefumătorilor, tragându-se concluzia că renunțarea la fumat în cursul vieții, la vârsta a doua reduce efectele nocive ale fumatului. Activități fizice constante, ca înotul, mersul pe jos sau gimnastica au fost activitățile de relaxare cel mai frecvent asociate cu longevitatea. Participanții la acest studiu care au fost antrenați în asemenea activități au avut o durată medie de viață cu 2 ani mai mare decât a celorlalți. Cercetătorii au stabilit un profil de risc scăzut pentru participanții cu stil de viață sănătos, care luau parte la minim o activitate de sport și relaxare și având o viață socială intensă sau moderată.
A fost definit un profil de risc crescut pentru cei cu stil de viață nesănătos, fără activități de leisure si cu viață socială restrânsă. Diferența dintre duratele medii de viață ale celor 2 profile de risc a fost de 5,4 ani. Un subgrup de studiu format din cei mai vârstnici (trecuți de 85 de ani) și din cei cu afecțiuni cronice a înfățișat o diferență dintre duratele medii de viață ale celor profilelor de risc analizate de 4 ani. Alți factori favorizanți pentru longevitate au fost sexul feminin și nivelul ridicat de educație.
Chiar și după vârsta de 75 de ani, lipsa fumatului și activitățile fizice pot fi asociate cu longevitatea. Un profil de risc scăzut poate adauga 5 ani la speranța de viață a femeilor, respectiv 6 ani la cea a bărbaților. Aceste concluzii au fost valabile, chiar dacă într-o formă moderată, și la subiecții trecuți de 85 de ani și la persoanele cu afecțiuni cronice.
Omnia Medical Center reuneşte o echipă profesionistă care îşi concentrează în permanenţă atenţia asupra îmbunatăţirii relaţiei MEDIC – PACIENT. Omnia Medical Center dispune de echipamente moderne şi de un suport logistic performant, pe care le pune în slujba pacienţilor în condiţii de maximă siguranţă şi confort. Pentru mai multe detalii intraţi pe site www.omniamedical.ro sau la telefon 0728.841.841.