Maladia Alzheimer este cea mai frecventă afecţiune neurodegenerativă, dar în prezent nu se cunoaşte nicio metodă pentru a preveni, întârzia sau opri evoluţia ei. Un studiu recent a arătat că gena CD33 contribuie la această afecţiune prin inhibarea capacităţii sistemului imunitar de a elimina moleculele toxice din creier. Descoperirea oferă noi perspective cu privire la cauzele moleculare ale afecţiunii şi sugerează o potentială terapie inedită care să prevină declinul cognitiv şi leziunile cerebrale încă din fazele incipiente.
Anterior acestui studiu nu se ştia nimic despre activitatea cerebrală a genei CD33. Descoperirea mai arată şi că inactivarea pe cale farmacologică a genei CD33 reprezintă o potenţială terapie nouă şi eficientă pentru prevenirea şi tratarea maladiei Alzheimer şi, probabil, şi a altor afecţiuni neurodegenerative.
Specifică maladiei Alzheimer este formarea plăcilor de beta-amiloid – depozite de molecule toxice între neuronii din creier. Studii anterioare au arătat că aceste plăci provoacă moartea neuronilor, ducând la deficienţe cognitive, cum ar fi pierderea memoriei. Deşi s-a constatat că mai multe gene – inclusiv CD33 – sunt implicate în maladia Alzheimer, se ştia prea puţin despre modul în care controlează formarea plăcilor de beta-amiloid şi participă la evoluţia afecţiunii.
În noul studiu, cercetătorii au descoperit că CD33 este activă în microglii – celule imune care elimină resturile cerebrale şi distrug agenţii patogeni din creier. În mostre de ţesut cerebral de la pacienţi decedaţi care au suferit de maladia Alzheimer, niveluri crescute ale activităţii genei CD33 au fost asociate cu un număr mare de plăci de beta-amiloid. Inactivarea genei CD33 la şoareci a sporit capacitatea microgliilor de a elimina moleculele toxice de beta-amiloid din creier. În mod asemănător, inactivarea genei CD33 în cazul unei forme specifice de maladie Alzheimer la şoareci a redus numărul de plăci de beta-amiloid în creier.
Este pentru prima dată când apare o dovadă directă că o genă, CD33, controlează în mod direct eliminarea beta-amiloidului de către microglii. Descoperirea sugerează posibilitatea ca incapacitatea microgliilor de a degrada beta-amiloidul la bolnavii de Alzheimer să poată fi anihilată terapeutic prin inhibarea genei CD33.
Omnia Medical Center reuneşte o echipă profesionistă care îşi concentrează în permanenţă atenţia asupra îmbunatăţirii relaţiei MEDIC – PACIENT. Omnia Medical Center dispune de echipamente moderne şi de un suport logistic performant, pe care le pune în slujba pacienţilor în condiţii de maximă siguranţă şi confort. Pentru mai multe detalii intraţi pe site www.omniamedical.ro sau la telefon 0728.841.841.