30% din alcoolici dezvoltă afecţiuni hepatice, dar oamenii de ştiinţă nu au reuşit să explice decât o parte din motivele acestor manifestări. Un studiu recent a prezentat o explicaţie posibilă: somnul întrerupt şi ritmurile circadiene pot împinge anumite grupuri de alcoolici dincolo de pragul bolii. Echipa a efectuat cercetări pe şoareci care au fost supuşi unor condiţii pe care le suportă muncitorii care lucrează în schimburi sau persoanele care călătoresc des cu avionul schimbând fusurile orare. Ceasul lor biologic a fost desincronizat faţă de ciclul natural lumină-întuneric. Un alt grup de şoareci a avut ritmul circadian întrerupt de inactivitatea unei gene. Ambele grupuri au fost hrănite cu un meniu din care întâi lipsea alcoolul şi în care apoi a fost inclus alcool.
Cercetătorii au studiat apoi efectele fiziologice. Aceştia au constatat că o combinaţie între ritmul circadian întrerupt şi consumul de alcool este una extrem de nocivă şi distructivă şi poate duce la ciroză. Întreruperea ritmului circadian se dovedeşte a fi un factor de risc încă necunoscut până de curând şi care sporeşte riscul dezvoltării unor afecţiuni hepatice cauzate de consumul de alcool.
Cu câţiva ani în urmă, un gastroenterolog efectuase un studiu asupra unor pacienţi cu afecţiuni hepatice şi gastrointestinale, bănuind existenţa influenţei întreruperii ritmului circadian asupra apariţiei bolilor. Acesta a observat că unii pacienţi cu inflamaţii de colon aveau izbucniri ale simptomelor atunci când lucrau în schimbul de noapte, dar îşi puteau ţine sub control boala atunci când lucrau în schimbul de zi. Continuând cercetările, acesta a studiat efectul întreruperii ritmului circadian asupra animalelor cu colici provocate şi a constatat că întreruperea somnului şi a ritmului circadian (prin aplicarea la animale a condiţiilor similare celor care muncesc în schimburi sau care schimbă frecvent fusurile orare) a provocat colici mult mai severe la şoareci. Cercetătorul a studiat apoi efectul “scurgerilor intestinale”, prin care peretele intestinal slăbeşte şi permite trecerea unor endotoxine în circulaţia sanguină. Deoarece colita la şoareci este asociată cu hiperpermeabilitatea intestinală, el a sugerat faptul că întreruperea ritmului circadian din cauza lucrului în mai multe schimburi poate favoriza creşterea permeabilităţii intestinale.
Inflamaţiile cronice mediate nepatogenic reprezintă o cauză majoră de afecţiuni cronice în societăţile occidentale şi în ţările în curs de dezvoltare care au adoptat modul de viaţă occidental. Boala Crohn, colita ulcerativă, boala Parkinson, diabetul, scleroza multiplă, bolile autoimune şi bolile cardiovasculare sunt doar câteva din aceste maladii. Noul studiu a arătat că bacteriile intestinale sunt declanşatorul principal pentru aceste inflamaţii şi hiperpermeabilitatea intestinală este una din cauzele majore. Factorul care duce la hiperpermeabilitatea intestinală este încă necunoscut, dar studiul arată că întreruperea ritmului circadian şi a somnului, care fac parte din viaţa societăţilor industrializate, poate explica această predispoziţie.
În acest studiu, cercetătorii au folosit două abordări diferite, testând pe animale atât modelul genetic, cât şi cel legat de mediu. Ritmul circadian al unui grup de şoareci a fost întrerupt genetic. Fiecare animal a avut o mutaţie la gena care reglează ritmul circadian. Al doilea grup a avut ritmul circadian întrerupt prin mijloace ambientale. Ciclul lumină-întuneric a fost schimbat periodic, inducând o stare similară celei de schimbare a fusului orar. Şoarecii din ambele grupuri, anterior ingestiei de alcool, au prezentat creşterea permeabilităţii intestinale. Ulterior, ambele grupuri de şoareci au fost hrănite cu alcool. După o săptămână, animalele din ambele grupuri au prezentat niveluri crescute de permeabilitate intestinală, raportat la grupul de control, adică şoarecii cărora li se oferise o dietă fără alcool. După 3 luni, şoarecii din ambele grupuri se aflau în faze incipiente ale afecţiunilor hepatice determinate de consumul de alcool.
La oameni, întreruperea ritmului circadian este provocată, nu genetică, putând exista controlul asupra comportamentelor care determină aceste tulburări – lipsa somnului, munca în schimburi sau expunerea la lumină noaptea.
Omnia Medical Center reuneşte o echipă profesionistă care îşi concentrează în permanenţă atenţia asupra îmbunatăţirii relaţiei MEDIC – PACIENT. Omnia Medical Center dispune de echipamente moderne şi de un suport logistic performant, pe care le pune în slujba pacienţilor în condiţii de maximă siguranţă şi confort. Pentru mai multe detalii intraţi pe site www.omniamedical.ro sau la telefon 0728.841.841.