La începutul acestei luni, o echipă de cercetători anunţa că a descoperit că un compus numit L-carnitină şi întâlnit în carnea roşie şi în băuturile energizante poate creşte riscul de atac de cord, deoarece flora intestinală îl digeră şi îl transformă în trimetilamin-N-oxid (TMAO), un metabolit despre care deja se bănuieşte că are o contribuţie importantă în ocluzionarea arterelor. Într-un alt studiu, publicat la începutul acestei săptămâni, aceeaşi echipă de cercetători a accentuat rolul pe care îl joacă flora intestinală în legătura dintre dietă şi sănătate, cel puţin în ce priveşte bolile cardiace. În acest studiu, la care au participat 4000 de subiecţi, au fost descoperite niveluri crescute ale TMAO, niveluri care creşteau riscul apariţiei bolilor de inimă, chiar şi in absenţa altor factori de risc cardiovasculari. Cercetătorii au arătat că TMAO poate servi ca indicator de înaltă precizie pentru anticiparea riscului de atac de cord, infarct şi deces la persoane care, altfel, nu prezentau simptome decelabile prin mijloacele imagistice curente.
Studiul nou extinde cercetările studiului anterior în care s-a descoperit ca TMAO este produs de flora intestinală care digeră fosfatidilcolina, cunoscută şi sub numele de lecitină. Studiul arătase că nivelul crescut de TMAO în sânge era legat de bolile cardiace. În noul studiu s-a confirmat că flora intestinală este cea care produce TMAO la oameni şi că există o legătură strânsă între nivelurile crescute de TMAO şi afecţiuni cardiace ulterioare, ca atacul de cord, infarctul şi decesul, chiar şi la persoane care nu prezentau alte semne sau simptome ale unor afecţiuni cardiace.
Pentru prima parte a studiului, cercetătorii au cerut unui grup de participanţi să mănânce două ouă fierte, sursă consacrată de lecitină dietetică. Acest lucru le-a crescut nivelul de TMAO. Dar când aceiaşi participanţi au luat şi antibiotice împotriva florei intestinale, nivelul sanguin de TMAO a scăzut şi, chiar dacă subiecţii au consumat din nou ouă, nivelul nu a crescut la loc. Acest lucru a arătat că flora intestinală joacă un rol esenţial în producerea de TMAO.
Pentru a doua parte a studiului, cercetătorii au măsurat nivelul TMAO la peste 4000 de pacienţi a căror evoluţie a afecţiunilor cardiace fusese monitorizată în ultimii 3 ani. S-a constatat că cei cu un nivel sanguin crescut de TMAO prezentau un risc sporit de infarct sau atac de cord, indiferent de alţi factori de risc sau de rezultatele testelor de sânge.
Rezultatul acestui test vine în completarea unui alt studiu privitor la carnitină, un compus des întâlnit în carnea roşie şi în băuturile energizante, referitor la producţia de TMAO şi riscurile afecţiunilor cardiace. Lecitina şi carnitina au structuri chimice asemănătoare.
Autorii studiului apreciază că s-ar impune efectuarea de teste suplimentare referitoare la TMAO, care să devină un parametru măsurabil la fel ca trigliceridele, glicemia şi colesterolul, parametru care să poată ajuta medicii să ofere pacienţilor o dietă personalizată care să îi ajute să evite afecţiunile cardiace.
Omnia Medical Center reuneşte o echipă profesionistă care îşi concentrează în permanenţă atenţia asupra îmbunatăţirii relaţiei MEDIC – PACIENT. Omnia Medical Center dispune de echipamente moderne şi de un suport logistic performant, pe care le pune în slujba pacienţilor în condiţii de maximă siguranţă şi confort. Pentru mai multe detalii intraţi pe site www.omniamedical.ro sau la telefon 0728.841.841.