Dacă la barbați căderea părului a devenit un fenomen des întâlnit, pentru femei aceasta este una dintre cele mai de temut probleme.
Iată câteva cauze ce pot duce la căderea părului la femei:
1. Telogen effluvium
Telogen effluvium este fenomenul ce apare fie după o perioadă stresantă precum sarcina, intervenții chirurgicale, diete severe, tratamente împotriva cancerului, stres intens, fie ca efect secundar al unor medicamente. Fenomenul Telogen effluvium se manifestă prin trecerea accelerată a părului din faza de creștere în cea de “repaus”, urmată de căderea masivă a părului.
Acest fenomen se poate observa într-un interval de 3-6 luni de la perioada stresantă, însă părul se va regenera o dată ce căderea va încetini.
Din păcate, nu există un tratament pentru acest fenomen, însă se recomandă evitarea factorilor de stres.
2. Hipotiroidismul
Numărul femeilor care suferă de hipotiroidism, fără să știe despre această afecțiune, ajunge la câteva milioane la nivel mondial. Hipotiroidismul se manifestă prin secreția foarte scăzută de hormon tiroidian. Hormonul tiroidian are o influență majoră asupra metabolismului, a ritmului cardiac și a stării psihice. Acesta este responsabil pentru orice se petrece în organismul nostru, de la ritmul metabolic până la creșterea părului, pielii, unghiilor. Astfel, dacă organismul nu produce suficient hormon tiroidian, ar putea apărea căderea părului, printre alte simptome.
3. Anemia feriprivă (anemia prin carență de fier)
Femeile care trec prin perioade încărcate sau care nu consumă suficiente alimente bogate în fier sunt predispuse la deficit de fier (sângele nu are suficiente celule roșii). Deficitul de fier se manifestă prin stări generale de oboseală, piele mereu palidă, slăbiciune severă a organismului, dureri de cap, dificultăți în concentrare, mâini și picioare reci și căderea părului.
Pentru a afla dacă aceasta este cauza căderii părului, este recomandat să-ți faci o analiză de sânge, numită feritină, aceasta fiind proteina care fixează fierul în organism.
4. Sindromul ovarului polichistic
Sindromul ovarului polichistic, care poate apărea încă de la vârsta fragedă de 11 ani, este cauzat de un dezechilibru hormonal în care ovarele produc hormoni masculi într-o cantitate mai mare decât cea normală. Simptomele acestui sindrom pot fi: creșterea părului facial, menstre neregulate, acnee și chisturi pe ovare. În timp ce femeile suferă de căderea părului la nivelul scalpului, acesta poate apărea pe alte părți ale corpului.
Pentru diagnosticarea acestei cauze, doctorul recomandă măsurarea nivelului de testosteron și DHEA-S, analize ale căror niveluri crescute vor confirma afecțiunea.
5. Îngrijirea necorespunzătoare a scalpului
Inflamarea scalpului îngreunează creșterea părului, iar dermatitele seboreice (mătreața), psoriazisul și infecțiile cu fungi (precum așa numitul ”inel de vierme”) duc, de asemenea, la căderea părului. Examinarea scalpului vă ajută în determinarea cauzei căderii părului, iar posibila infecție cu fungi poate fi detectată prin analizarea culturii fungice.
6. Agresarea părului cu produse cosmetice
Procedurile cosmetice precum îndreptarea, ondularea sau vopsirea părului duc la deteriorarea și chiar la căderea părului. Căldura și produsele cosmetice afectează părul, iar acesta se va rupe sau va cădea. Cel mai nociv tratament aplicat părului este acela care combină aplicarea keratinei, vopsirea și uscarea părului cu foehnul.
7. Contracepția
Nu toate femeile care utilizează contraceptive știu că efectul secundar al acestora poate fi căderea părului. Funcția principală a pilulelor contraceptive este aceea de a suprima ovulația prin folosirea hormonilor estrogen și progesteron. Unele femei sunt predispuse genetic la căderea părului, astfel că, la acestea, probabilitatea manifestării efectului secundar al pilulelor contraceptive este foarte mare.
Pentru a preveni aceste probleme, discutați cu doctorul dumneavoastră despre istoricul medical al familiei pentru a identifica persoanele care s-au confruntat cu probleme de cădere a părului.
8. Probleme ereditare
Căderea părului determinată de o cauză genetică se numește alopecie androgenetică. Femeile care suferă de alopecie androgenetică au părul cu fir subtire și rar pe toată suprafața scalpului. Cauza principală a alopeciei este nivelul crescut al androgenilor în organismul femeilor. Alopecia androgenetică poate fi cauzată și de anticoncepționale, sarcină sau menopauză. Ca și în cazul barbaților, una dintre cauzele ce afectează foliculii de păr la femei este hormonul DHT, hormone derivat din testosteron, prezent și în organismul femeilor, sub acțiunea căruia foliculul de păr se micșorează iar firul devine mai subțire și/sau cade.
Omnia Medical Center reuneşte o echipă profesionistă care îşi concentrează în permanenţă atenţia asupra îmbunatăţirii relaţiei MEDIC – PACIENT. Omnia Medical Center dispune de echipamente moderne şi de un suport logistic performant, pe care le pune în slujba pacienţilor în condiţii de maximă siguranţă şi confort. Pentru mai multe detalii intraţi pe site www.omniamedical.ro sau la telefon 0728.841.841.