Cu toții știm că exercițiile sunt bune pentru organism însă nu mulți desfășoară activitatea fizică necesară. Conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Iowa, S.U.A., sezonul rece, sezon al răcelilor și gripelor, reprezintă un moment prielnic pentru a începe.
Un simplu exercițiu fizic poate dubla protecția organismului in fața gripei.
Doctorii și oamenii de știință sunt de părere că cea mai bună metodă prin care ne putem proteja este făcând un vaccin antigripal. Cu toate acestea, eficiența vaccinului antigripal împotriva infecției poate varia de la 50% la 70%, în funcție de cantitatea de anticorpi pe care organismul îi poate produce (cu cât organismul produce mai mulți anticorpi, cu atât protectia împotriva gripei este mai puternică).
Pentru că fiecare organism este unic și cantitatea de anticorpi este diferită, trebuie să intervenim pentru a consolida imunitatea.
Bazându-se pe această ipoteza, cercetătorii au realizat un experiment la care participanții, majoritatea studenți, au fost infectați cu virusul gripal. O parte din subiecți nu au facut efort fizic iar restul au alergat sau au mers cu bicicletă. Dupa o lună, când cercetatorii au testat nivelul de anticorpi al pacienților, s-a observat că nivelul anticorpilor din organismul celor care au facut exerciții fizice s-a dublat.
Cercetările au mers mai departe, dorindu-se să se afle timpul necesar alocat exercițiilor fizice. Subiecții în cazul de față au fost șoarecii. Aceștia au fost infectați cu viurusul gripal si supuși unor exerciții ce au durat 45 de minute (pentru o treime), 90 de minute (o treime din subiecți) si 3 ore(restul subiecților).
Cu toate acestea, mulți dintre noi sunt în imposibilitatea de a face exerciții la sala de sport timp de 90 de minute.
Un studiu realizat în anul 2007 și publicat de revista ”Brain, Behavior, and Immunity” ne explică faptul că rutina poate fi diferită pentru persoanele care fac exerciții fizice înainte de infectarea cu virusul gripal. Motivele pentru care un exercițiu poate stimula efectele unui vaccin antigripal sunt variate. În cazul studiului din 2007, cercetătorii cred că antrenamentul a creat inflamații la nivelul brațelor, ducând la creșterea imunității. Cercetătorii din spatele studiului ce a dat rezultate mulțumitoare, realizat pe șoareci (exerciții de 90 de minute) consideră că exercițiile ajută la creșterea circulației sangvine astfel vaccinul fiind pompat în întregul organism.
Omnia Medical Center reuneşte o echipă profesionistă care îşi concentrează în permanenţă atenţia asupra îmbunatăţirii relaţiei MEDIC – PACIENT. Omnia Medical Center dispune de echipamente moderne şi de un suport logistic performant, pe care le pune în slujba pacienţilor în condiţii de maximă siguranţă şi confort. Pentru mai multe detalii intraţi pe site www.omniamedical.ro sau la telefon 0728.841.841.