Toți părinții se tem de otita copiilor, mai ales dacă aceștia sunt în colectivitate. În realitate, 2 din 3 copii suferă un astfel de episod până la vârsta de 2 ani.
Otita medie este cea care îngrijorează cel mai frecvent. Aceasta reprezintă inflamația din spatele timpanului, uneori însoțită de infecție. De cele mai multe ori se dezvoltă în timpul sau imediat după un episod de infecție a căilor respiratorii superioare.
Se transmite otita? Cât este de contagioasă afecțiunea? Ceea ce migrează de la un organism la altul sunt virusurile sau bacteriile care au determinat viroza respiratorie inițială iar otita este doar o complicație.
Copii aflați la vârsta preșcolară sunt predispuși otitelor datorită unor particularități anatomice ale zonei urechii: vorbim despre un conduct auditiv scurt care face legătura între baza nasului și urechea medie; intervine si poziția acestuia care favorizează stagnarea și infectarea secrețiilor.
Cum recunoașteți otita? Primul semnal vine de la durere; în funcție de vârsta copilului, aceasta va fi resimțită ca o stare de agitație, neliniște, refuzul alimentației sau, în cazul celor mai mărișori, aceștia vor indica locul dureros. Dacă obstrucția otică este foarte severă, se ajunge până la scăderea capacității auditive a copilului. Uneori puteți observa scurgerea unui lichid din conductul auditiv. Copii preșcolari pot descrie o senzație de apăsare și plenitudine, înfundare, amețeli sau chiar o durere reflexă resimțită la nivelul feței și capului. Să nu uităm de febra prelungită care poate ascunde o complicație precum otita.
Diagnosticul corect este realizat de medicul pediatru sau ORL-ist care va inspecta aspectul timpanului cu ajutorul otoscopului. De cele mai multe ori se impune administrarea unui antibiotic pentru a îndepărta agentul infecțios, dar și antialgice pentru a mai calma durerea resimțită de micuț. După terminarea tratamentului, unii copii acumulează lichid în spatele timpanului și aceasta le poate afecta auzul încă o perioadă de câteva săptămâni. Cu timpul, inflamația cedează și funcția se restabilește integral. Sugarii beneficiază în mod deosebit de administrarea locală de picături homeopate. Aceasta este concluzia unui studiu realizat în SUA la micuții cu vârste între 4-11 luni, demonstrând o refacere rapidă și cu un necesar diminuat de antibiotic în cazul administrării de picături la nivel local.
Este binecunoscută tendința unor copii de vârstă preșcolară de a repeta infecția la nivelul urechii; în aceste cazuri se impune efectuarea unui vaccin împotriva unor germeni frecvenți implicați în etiologia otitei (vaccinul antipneumococic), administrarea unor doze scăzute de antibiotic cu scop profilactic și chiar introducerea unui tub de drenaj la nivelul local pentru a decongestiona secreția purulentă acumulată.
Încă din prima lună de viață puteți lupta împotriva infecțiilor de tot felul și, implicit, împotriva otitei. Alimentația naturală asigură bebelușului dozele de anticorpi necesare construirii unei imunități eficiente. Poziția în timpul alăptatului este și ea foarte importantă; cu cât aceasta este mai ridicată, cu atât reducem riscul de aspirare a laptelui la nivelul trompelor ce fac legătura nas-gât-urechi. Mai târziu, specialiștii ne sfătuiesc să ferim micuții de dezavantajele expunerii la fumul de țigări întrucât studiile arată o frecvență mai mare a otitei și a celorlalte infecții respiratorii la acești copii.
Prognosticul otitei la copiii preșcolari este în general unul foarte bun, cu vindecare integrală. Ocazional, la câteva luni sau chiar ani distanță de la eveniment, puteți afla în cadrul unui nou consult otic de existența unei eventuale cicatrici la nivelul vechii otite. Acestea sunt de cele mai multe ori o marcă inofensivă a bolii și doar într-un număr limitat de cazuri atrag după sine tulburări pe termen lung, precum afectarea auzului.
O întrebare care macină părinții este legătura dintre vegetațiile adenoide („polipii”) și otita, mai ales în cazul în care se pune problema îndepărtării chirurgicale a acestora. Formațiunile menționate reprezintă o aglomerare de țesuturi limfatice (cu rol în apărarea organismului) situate în spatele nasului și care sunt numai bune pentru acumularea de secreții și inflamație; așa cum aminteam inițial, nasul și urechiile sunt interconectate și de aici avem o sursă sigură de bacterii și infecții repetate. Iată de ce un ORL-ist vă va recomanda eliminarea vegetațiilor dacă micuțul se găsește deja la al 3-lea episod de otită.
Dr. Iulia Florentina ŢINCU,
Medic Specialist Pediatrie
Omnia Medical Center reuneşte o echipă profesionistă care îşi concentrează în permanenţă atenţia asupra îmbunatăţirii relaţiei MEDIC – PACIENT. Omnia Medical Center dispune de echipamente moderne şi de un suport logistic performant, pe care le pune în slujba pacienţilor în condiţii de maximă siguranţă şi confort. Pentru mai multe detalii intraţi pe site www.omniamedical.ro sau la telefon 0728.841.841.