Un studiu făcut asupra unor femei din Israel care au beneficiat de tratamente de fertilizare a arătat că fertilizarea in vitro nu pare să crească riscul de cancer la sân sau alte cancere specifice femeilor. Autorii studiului arată că nici unul din cancerele ginecologice nu a fost prezent în mod semnificativ după tratamentul pentru fertilizarea in vitro.
Medicii și oamenii de știință se temeau că anumite proceduri folosite în tratamentul pentru FIV, cum ar fi administrarea de medicamente stimulatoare ale ovulației sau puncțiile ovariene pentru extragerea ovulelor pot crește riscul de a dezvolta cancere.
Unele studii anterioare indicau un risc crescut de apariție a cancerului la sân și a tumorilor ovariene borderline la femeile care au urmat tratamente pentru FIV. În 2011, un studiu realizat în Olanda sugera că stimularea ovariană în scopul producerii ovulelor pentru FIV poate crește riscul dezvoltării tumorilor ovariene, unele din ele devenind maligne.
Specialiștii spun că este greu de dovedit că fertilizarea in vitro are un rol important în apariția cancerului la femei, deoarece există și alți factori determinanți la femeile care au dificultăți în a rămâne însărcinate.
Cercetătorii au adunat și examinat date din arhive medicale a 67608 paciente care au urmat tratamente pentru FIV în intervalul 1994-2011 și a 19795 paciente care au solicitat tratament pentru FIV, dar nu l-au primit niciodată. Aceste date au fost comparate cu cele din registrul național al cancerului.
Cercetătorii au constatat că:
– fertilizarea in vitro nu a influențat cu nimic riscul de apariție a cancerului la sân;
– fertilizarea in vitro nu a influențat cu nimic riscul de apariție a cancerelor ovariene;
– riscul de cancer ovarian a crescut ușor la femeile cu mai multe cicluri de tratament pentru fertilizarea in vitro, dar cercetătorii spun că această creștere este pur și simplu întâmplătoare.
Cu doar 45 cancere ovariene în întregul studiu, autorii spun că nu a fost posibil să se facă vreo legatură între fertilizarea in vitro și riscul apariției cancerului ovarian.
Omnia Medical Center reuneşte o echipă profesionistă care îşi concentrează în permanenţă atenţia asupra îmbunatăţirii relaţiei MEDIC – PACIENT. Omnia Medical Center dispune de echipamente moderne şi de un suport logistic performant, pe care le pune în slujba pacienţilor în condiţii de maximă siguranţă şi confort. Pentru mai multe detalii intraţi pe site www.omniamedical.ro sau la telefon 0728.841.841.