Se știe deja că statul la birou ore în șir în fiecare zi poate pune o amprentă importantă asupra stării de sănătate a corpului. Iată câteva posibile probleme care se pot evita prin exerciții simple, dar eficiente, pe care le puteți face fie la birou, fie acasă.
1.Șolduri rigide
Daca stați la birou prea mult timp , în special cu picioarele încrucișate, veți observa că șoldurile dumneavoastră încep să se strângă. Poate apărea o senzație de rigiditate care crează un disconfort în momentul în care vă ridicați de la birou și începeți să mergeți.
Exercițiu: din poziția de așezat , cu tălpile lipite una de alta și picioarele deschise ca o carte, faceți exerciții de respirație – inspirați pentru a extinde spatele și expirați îndreptând spatele. Repetați acest exercitiu (inspirați – expirați) de 5-10 ori.
2.Dureri de spate
Aceasta este cea mai frecventă problemă cu care se confruntă cei care stau la birou toată ziua – dureri în partea inferioara a spatelui, zonă care începe să se simtă blocată. Pentru a remedia problema, se recomandă excerciții zilnice pentru îndreptarea spatelui.
Exercițiu: Luați poziția din imagine și incercați să vă menține în poziție – sprijiniți pe mâini, cu mâinile și picioarele întinse și zona pelvisului ridicată deasupra saltelei de exercițiu , ținându-vă respirația timp de cinci respirații. Daca vi se pare prea dificil, puteți efectua exercițiul cu coatele pe saltea.
3.Sindromul vederii de calculator
Privirea concentrată pe un ecran de computer pentru prea multe ore pe zi poate provoca probleme de vedere. Se numește sindromul vederii de calculator iar principalele simptome sunt: senzația de oboseală vizuală, ochi uscați, dureri de cap și vedere încețoșată.
Aproximativ 70% dintre utilizatorii de calculator suferă de acest sindrom.
Exercițiu: Nu uitați să clipiți. Deși pare simplu, atunci când lucrezi la calculator începi să clipești mai rar, cauzând uscarea ochilor. Propuneți-vă în mod conștient să clipiți mai des.
Luați pauze și amintiți-vă să vă uitați în jurul dumneavoastră, prin cameră, de fiecare dată.
De asemenea, este important să aveți partea de sus a monitorului la nivelul ochilor.
4.Sindromul de tunel carpian
Sindromul de tunel carpian este o afecțiune cauzată de o mișcare repetitivă, cum ar fi tastarea. Aceasta poate pune presiune asupra nervului median, cauzând amorțeală, furnicături, slăbiciune sau deteriorare musculară în mână și degete.
Exercițiu: Întindeți periodic încheieturile prin rotirea palmelor, țănând mâinile departe de corp. De asemenea, asigurați-vă că tastatura este poziționată suficient de jos pentru ca încheieturile să nu fie îndoite în sus – poziţionaţi-o la nivelul cotului sau puţin mai jos.
5.Dureri la nivelul umerilor
La sfârșitul fiecărei zile de lucru puteți simți tensiune acumulată în zona umerilor. Aceasta este foarte frecventă în rândul persoanelor care lucrează la birou din cauza poziției pe scaun.
Exercițiu: Începeți prin a lucra asupra posturii dumneavoastră. Ridicați umerii până la urechi, împingeți-i înapoi câțiva centimetri, iar apoi fixați-i înapoi în jos. Observați diferența în postură. Evitați să vă ghemuiți peste birou și ecran și amintiți-vă sa respirati.
6.Moartea prematură
Deși poate părea o afirmație prea dură, studiile arată că statul pe scaun pentru perioade prea lungi în mod frecvent poate provoca moartea prematură. Un studiu australian, efectuat pe 222.000,0 de oameni, cu vârste de 45 de ani și mai în vârstă, a constatat că riscul de moarte prematură începe după 11 ore de stat pe scaun. Cei care stăteau între 8 și 11 ore au constatat că riscul lor a crescut cu 15%, comparativ cu cei care au stat 4 ore sau mai puțin pe zi.
Exercițiu: Ridicați-vă și mișcați-vă prin cameră sau birou – dedicați cinci minute pentru a vă pune sângele în mișcare. Începeți cu picioarele, scuturându-le în mod individual, apoi brațele și umerii. Aplecați-vă și lăsați capul să atârne ca o păpușă de cârpă. Întoarce capul ”da și nu”. Găsiți modalități de a face acest exercițiu în fiecare zi.
Omnia Medical Center reuneşte o echipă profesionistă care îşi concentrează în permanenţă atenţia asupra îmbunatăţirii relaţiei MEDIC – PACIENT. Omnia Medical Center dispune de echipamente moderne şi de un suport logistic performant, pe care le pune în slujba pacienţilor în condiţii de maximă siguranţă şi confort. Pentru mai multe detalii intraţi pe site www.omniamedical.ro sau la telefon 0728.841.841.