Epidemiile de gripă reprezintă un permanent motiv de îngrijorare pentru părinţi, odată ce începe sezonul rece. Virusul gripal determină o afecţiune cu potenţial sever manifestată prin febră, tuse seacă, înfundarea nasului dar şi oboseală extremă, dureri muscular şi cefalee. Atunci când avem de-a face cu boli grave precum gripa, întreaga comunitate trebuie protejată.
În primul rând, ţine de constiinţa fiecărui parinte să nu-şi trimită copilul bolnav în colectivitate. Este foarte greu de luat o astfel de decizie pe nepusă masă, într-o dimineaţă – pe de-o parte, stresul orelor lipsă de la şcoală şi, pe de altă parte, problema absenţei de la serviciu a părinţilor. De asemenea, presiunea asupra cadrelor didactice de a menţine prezenţa crescută în timpul orelor de curs poate să contribuie la râspândirea infecţiilor transmise pe calea aerului.
În al doilea rând, trebuie să ştim ce măsuri să aplicăm pentru a preveni transmiterea bolilor infecţioase odată ce copii ajung la şcoală, la grădiniţă sau în alte colectivităţi şi cum putem construi o educaţie corectă în acest sens.
Cum realizăm educaţia preventivă a celor mici?
- Învăţaţi-i să se spele pe mâini înainte de gustare sau înainte de a intra la fiecare oră de curs folosind săpunuri antiseptice speciale. Secreţiile din tractul respirator care se regăsesc pe mâinile copiilor sunt primele care contribuie la propagarea infecţiei. S-a demonstrat ştiinţific că igiena corectă şi riguroasă în comunitate scade incidenţa şi previne apariţia de noi cazuri de gripă. O responsabilitate pe care trebuie să se împartă între părinţi şi cadre şcolare – unele şcoli iau deja în serios problemele legate de răspandirea bolilor infecţioase în comunitate şi au început măsurile de prevenire prin educarea copiilor.
- Încurajaţi-i să nu îşi bage degetul în nas sau în guriţă; în felul acesta se răpândesc mulţi dintre germeni în jur.
- Evitaţi marile aglomeraţii urbane.
- Învăţaţi-i pe cei mici cum să sufle corect nasul folosind batistuţe de unică folosinţă şi aruncându-le imediat în locurile special amenajate.
- Evitaţi contactul cu persoanele bolnave, oricât de apropiate ar fi acestea.
- Asiguraţi-vă că aerul curat patrunde în camera copilului prin aerisire o dată pe zi, chiar şi iarna.
Ce putem face pentru a ajuta organismul în lupta cu diferite infecţii?
- Prevenţia gripei sezoniere se realizează prin imunizarea dată de vaccinul antigripal. Acesta se poate efectua copiilor aflaţi în colectivitate încă de la începutul sezonului rece.
- În ceea ce priveşte alimentaţia copiilor, nu greşiţi dacă suplimentaţi cu fructe şi legume proaspete din care organismul să ia substanţele de bază necesare luptei cu infecţiile de orice fel. Combinaţiile multivitaminice prescrise de medic şi chiar unele preparate naturiste contribuie la sporirea forţei de apărarea organismului.
- Nu uitaţi că şi pe parcursul anotimpului racoros (care oricum este destul de lung) copii au nevoie de sport şi mișcare; menţineți sănătatea celor mici antrenându-i în jocuri în aer liber sau activităţi sportive organizate.
- O ipoteză credibilă în ceea ce priveşte apariţia gripei sezoniere este legată de deficitul de vitamina D. Unii cercetători au afirmat chiar că această boală este datorată cantităţilor insuficiente de vitamina D din organism. În timpul anotimpului rece, nivelul sanghin al acestei vitamine este considerabil redus şi s-a demonstrat legătura cu o apărare anti-infecţioasă deficitara printr-o sinteză ineficientă de anticorpi. Astfel, cei cu nivelele oricum scăzute de vitamina D sunt mai expuşi riscului de a nu se apăra natural atunci când întâlnesc microorganisme agresive, cum ar fi virusul gripal. Specialiştii recomandă suplimentarea dozelor administrate copiilor de vitamina D pe parcursul anotimpului rece. Asiguraţi-le şi o dietă bogată în lactate şi cereale.
Totodată, trebuie menţionate şi anumite obiceiuri vicioase ale părinţilor care pot expune copii unui număr mare de boli. Fumatul, spre exemplu, alterează dinamica căilor respiratorii superioare a micuţilor ce stau prin preajmă şi îi face mai vulnerabili infecţiilor cu punct de plecare respirator. Şi nu în ultimul rând, nu trebuie ignorat stresul copiilor. Dacă în timpul unui trimestru şi aşa destul de greu, pe umerii şcolarilor se adaugă şi presiunea părinţilor, aceştia vor avea o capacitate de apărare a organismului inferioară atunci când intră în contact cu alte persoane bolnave.
Dr. Iulia Florentina ŢINCU,
Medic Specialist Pediatrie
Omnia Medical Center
Omnia Medical Center reuneşte o echipă profesionistă care îşi concentrează în permanenţă atenţia asupra îmbunatăţirii relaţiei MEDIC – PACIENT. Omnia Medical Center dispune de echipamente moderne şi de un suport logistic performant, pe care le pune în slujba pacienţilor în condiţii de maximă siguranţă şi confort. Pentru mai multe detalii intraţi pe site www.omniamedical.ro sau la telefon 0728.841.841.