Pe măsură ce toamna îşi intră în drepturi, iar frunzele îşi schimbă culorile, vremea devine mai rece şi anumite boli de sezon îşi fac apariţia şi se răspândesc în şcoli şi la locul de muncă. „Din cauza schimbării temperaturii de la cald la rece şi a faptului că oamenii încep să se strângă tot mai mult în spaţii interioare, o mulţime de germeni declanşează începutul unui nou sezon de viroze care străbat fiecare colţ al ţării”, spune Dr. Nicoleta Dumitru, Medic Specialist Medicină Internă.
Atunci când vremea devine tot mai rece, iar cerul tot mai întunecat, mai ales spre iarnă, pericolul de a fi contaminat cu anumite boli creşte tot mai mult.
Gripă sezonieră
Începutul toamnei dă startul sezonului de gripă, care începe cu luna septembrie şi continuă până în luna mai. Gripa tipică atinge vârful de răspândire în ianuarie şi februarie, în timpul vremii grele de iarnă.
„Fiind o afecţiune cu manifestări predominant respiratorii, gripa se răspândeşte de la o persoană la alta pe cale aerogenă, în principal prin tuse şi/sau strănut ce generează picături de foarte mici dimensiuni (de aproximativ 1000 de ori mai mici decât un micrometru) denumite picăturile lui Flügge ce sunt compuse din secreţie nazofaringiană şi particule infecţioase care se răspândesc în cadrul unui atac de tuse sau al unui strănut pe o rază de aproximativ 50 m şi persistă în aerul din încăperile închise (fără curenţi de aer) până la 2-3 săptămâni (picăturile mai mici de 50 microni pot fi antrenate în sistemele de ventilaţie şi în acest fel răspândirea să duce la apariţia de epidemii de gripă în diverse comunităţi) sau prin depunerea pe diverse obiecte. Este posibil ca gripa să fie răspândită şi prin atingerea unui obiect contaminat cu virusul gripal, care apoi să fie transmis la nas sau la gură. Aproximativ 20% din populaţie este afectat de gripă sezoniera în fiecare an. Principalele afecţiuni ce se pot transmite printr-un mecanism similar sunt: meningita bacteriană, varicelă, guturaiul/răceală, faringitele streptococice, tuberculoza, oreionul, rubeola, rujeola, tusea convulsivă”, explică specialiştii Omnia Medical Center.
Este de dorit aşadar să evitaţi mulţimile de oameni, în special cele din spaţiile închise, protejați-vă căile aeriene prin acoperire cu o batistă atunci când vă aflaţi în asemenea locaţii şi cineva strănută, protejaţi-i pe cei din jur când sunteţi răcit şi staţi acasă sau dacă acest lucru nu este posibil acoperiţi gura şi nasul cu o batistă atunci când strănutaţi/tuşiţi, spălaţi-vă în mod regulat cu apă şi săpun pe mâini, mai ales înainte de masă, spălaţi bine alimentele înainte de consum. Acestea ar fi câteva sfauri care să vă ferească pe dumneavoastră de a contracta sau răspândi această afecţiune.
Gripa are pe lângă manifestări respiratorii (tuse, strănut, nas înfundat sau rinoree, faringită) şi simptome sistemice precum: febra înaltă, frison, curbatura (durere musculară) şi/sau stare generală profund schimbată.
Răceala comună
Răceala poate afecta pe oricine în orice moment al anului, însă vârful de incidență este atins în anotimpul rece, în timpul lunilor ploioase şi a temperaturilor reci. Răceala este o infecţie a căilor respiratorii superioare care se răspândeşte asemănător gripei. În mod obişnuit, răceala duce la congestie nazală, dureri în gât şi strănut, împreună cu alte simptome, în funcţie de virusul contactat.
Norovirus
Ca cea mai frecventă afecţiune sezonieră epidemică a stomacului, denumită frecvent gripă de stomac, norovirusul îşi atinge forţa cea mai mare în timpul lunilor de iarnă. Manifestările infecţiei sunt: greaţă, vărsătura, diaree, durere abdominală, febră, cefalee şi uneori chiar curbatura.
Un virus extrem de contagios, cu răspândire atât aerogena, cât şi prin alimente sau lichide contaminate sau prin atingerea unor obiecte contaminate, norovirusul este cauza a până la 21 de milioane de episoade de afecţiuni în fiecare an. Focarele se răspândesc de la o persoană la alta, cel mai frecvent în instituţiile de îngrijire pe termen lung precum căminele de copii, vârstnici, putând uneori fi fatală datorită deshidratării marcate ce o poate însoţi.
Otita şi infecţiile acute ale urechilor
Infecţiile urechilor sau otita, apare mai frecvent in timpul anotimpului rece comparativ cu orice alt sezon, mai ales la copii. Schimbările de vreme, vântul şi aerul rece, sporesc riscul de infecţie acută la nivelul urechii. Mulţi părinţi îşi duc copiii la medic cu simptome precum durere severă la nivelul urechii sau chiar greaţă, ameţeli şi/sau vărsături, pentru a afla că este vorba de o infecţie acută la acest nivel.
Bronşiolita
Este determinată de către un virus care afectează mai ales copiii, majoritatea în vârstă de sub doi ani. Bronşiolita înseamnă inflamarea căilor aeriene mici şi acumularea de mucus la acest nivel, favorizând astfel apariţia infecţiei. Virusul se răspândeşte şi numărul cazurilor de afectare se înmulțește cel mai mult în lunile de toamnă şi iarnă.
Fiind o infecţie virală, răspândirea bronşiolitei se face de la o persoană la alta prin contact direct cu fluide nazale sau saliva infectate, fie prin răspândire pe cale aerogenă, fie prin consumarea sau atingerea de alimente, lichide sau obiecte contaminate. Cea mai uşoară cale de a preveni această viroză este acoperirea nasului şi a gurii cu o batistă atunci când tuşim sau când cineva din încăpere tuşeşte, spălatul frecvent pe mâini şi dezinfectarea suprafeţelor ce se ating regulat, precum mânerele uşilor.
Omnia Medical Center reuneşte o echipă profesionistă care îşi concentrează în permanenţă atenţia asupra îmbunatăţirii relaţiei MEDIC – PACIENT. Omnia Medical Center dispune de echipamente moderne şi de un suport logistic perfomant, pe care le pune în slujba pacienţilor în condiţii de maximă siguranţă şi confort. Pentru mai multe detalii intraţi pe site www.omniamedical.ro sau la telefon 0728.841.841
Omnia Medical Center reuneşte o echipă profesionistă care îşi concentrează în permanenţă atenţia asupra îmbunatăţirii relaţiei MEDIC – PACIENT. Omnia Medical Center dispune de echipamente moderne şi de un suport logistic performant, pe care le pune în slujba pacienţilor în condiţii de maximă siguranţă şi confort. Pentru mai multe detalii intraţi pe site www.omniamedical.ro sau la telefon 0728.841.841.