Sindromul ovarelor polichistice (SOPC) este o formă de disfuncție ovariană care are efecte negative hormonale și metabolice asupra întregului organism.
Ca orice sindrom, această afecțiune trebuie înțeleasă ca o asociere între mai multe semne (sunt suficiente 2 din urmatoarele 3, conform criteriilor de diagnostic stabilite în 2003):
1. Menstruații neregulate sau întârziate sistematic până la întrerupere, având ca substrat lipsa ovulației;
2. Dezechilibru hormonal ovarian cu producție în exces de hormoni de tip masculin. Acesta este identificabil fie la examenul medical, fie prin analize hormonale care evidențiază un exces de testosteron;
3. Numeroase microchisturi (peste 12 chisturi sub 1 cm) sau ovare mărite (unul sau ambele peste 10 ml) depistabile ecografic în prima săptămână de la debutul menstruației.
Care este cauza acestui sindrom?
Cauza exactă nu este cunoscută în prezent, se consideră că există o predispoziție genetică. Femeile cu SOPC trebuie însă să știe că pot transmite afecțiunea la copii și că pot avea rude apropiate cu același
diagnostic (risc de pâna la 50%).
Cum se pune diagnosticul de SOPC?
Tabloul complet include menstruații neregulate și frecvent întârziate cu săptămâni-luni încă de la pubertate, infertilitate, apariția de fire de păr negre (nu puf) în zone caracteristice pentru pilozitatea de tip masculin (buza superioară/mustață, bărbie, între sâni, deasupra și dedesubtul ombilicului, pe spate, coapse și brațe), coșuri, ten gras, căderea părului capilar, creștere ponderală.
Pacientele se prezintă în funcție de predominanța unui simptom la ginecolog, dermatolog, nutriționist și variabil la endocrinolog, de multe ori sărindu-se peste etapa dozărilor hormonale și a evaluarii metabolice, ce-și pierd relevanța după ce se inițiază terapia cu contraceptive orale (pilule). Pe lângă discuția cu medicul și consultul clinic, sunt necesare analize sânge (uzuale, metabolice și hormonale) și ecografie utero-ovariană, investigații efectuate de preferință între zilele 3-5 de la momentul debutului menstruației.
Care sunt implicațiile SOPC netratat?
Dezechilibrul hormonal are implicații negative asupra fertilității și capacității de a duce o sarcină la termen fără incidente. Femeile cu SOPC netratat au risc de 4 ori mai mare pentru cancer uterin din cauza expunerii îndelungate la un exces relativ de estrogeni.
Scăderea sensibilității țesuturilor la acțiunea insulinei suprasolicită pancreasul care este nevoit să secrete mai multă insulină și predispune la diabet zaharat, aproximativ 10-20% din femeile cu SOPC dezvoltă diabet zaharat în timpul vieții.
Obezitatea și rezistența la acțiunea insulinei pot duce la așa-zisul sindrom de apnee în somn – pauze lungi de respirație și respirație cu sforăit in timpul somnului. Defectele cosmetice au și repercursiuni importante de ordin psihologic, aspect de multe ori negllijat.
Cum se trateaza SOPC?
SOPC este o afecțiune care nu se vindecă, însă se pot preîntâmpina și trata majoritatea simptomelor aferente. Tratamentul este de lungă durată, întreruperea acestuia ducând la reapariția simptomelor.
Pe lângă medicamentația folosită, sunt la fel de importante modificările aduse stilului de viață (alimentație sănătoasă, exerciții fizice, renunțarea la fumat). De regulă este necesară implicarea unei echipe de specialiști în controlulsimptomelor SOPC – endocrinolog, ginecolog-obstetrician cu experiență în tehnici de fertilizare, dermatolog,cosmetician, nutriționist, kinetoterapeut.
Care sunt posibilitățile unei femei de a rămâne însărcinată și de a duce o sarcină până la capăt?
Pentru femeile care iși doresc un copil, dar suferă de anovulație cronică, există variate protocoale de stimulare ovariană și fertilizare. Femeile cu SOPC pot rămâne însărcinate și duce o sarcină până la capăt!
Cu excepția formelor foarte severe, ratele de succes sunt mult mai bune decât majoritatea altor cauze de infertilitate! Rezultatele pozitive de ovulație, sarcină și respectiv, de nașteri sunt dependente de caracteristicile inițiale (nivel hiperandrogenemie, insulino-rezistență, greutate, durata infertilității, vârsta).
Dr. Cristofor Dominic,
Medic Specialist Endocrinologie
Omnia Medical Center reuneşte o echipă profesionistă care îşi concentrează în permanenţă atenţia asupra îmbunatăţirii relaţiei MEDIC – PACIENT. Omnia Medical Center dispune de echipamente moderne şi de un suport logistic performant, pe care le pune în slujba pacienţilor în condiţii de maximă siguranţă şi confort. Pentru mai multe detalii intraţi pe site www.omniamedical.ro sau la telefon 0728.841.841.