Alergiile pot fi descrise ca o sensibilitate a organismului la o substanță care nu afectează în mod normal alte persoane. Există nenumărate substanțe în mediu care pot provoca de la reacții ușoare până la reacții mai violente mai multor persoane.
Cauze
Alergiile sunt produse de antigene provenite din mediul extern, cunoscute sub numele de alergene. Majoritatea alergenelor sunt proteine, glucide pure, substanțe chimice, precum și unele metale.
Alergenele sunt conținute de diverși factori din mediul extern:
• factori fizici: căldura, frigul;
• factori chimici: substanțe chimice, substanțe folosite în industria alimentară, medicamente, produse cosmetice, veninuri de animale și insecte, latex etc.;
• factori biologici: bacterii, virusuri, paraziți, toxine microbiene, insecte, polen, fructe (căpșuni, zmeură, kiwi, ananas, etc.), praf, fulgi, păr și scuame de animale, vaccinuri, acarieni etc.
Simptome
Pot fi de 2 feluri: locale (la locul unde patrunde alergenul) și sistemice (atunci când alergenul ajunge în sânge).
Locale:
• Cutanate: prurit, erupții cutanate și eritem de diverse tipuri, angioedem;
• Oculare: prurit, tumefacție și eritem al pleoapelor, înroșirea conjunctivei și lăcrimare;
• ORL: strănut, obstrucție nazală, rinoree apoasă, răgușeală, tuse, senzație de urechi înfundate, otalgie și diminuarea auzului;
• Pulmonare: jenă respiratorie, tuse, wheezing, dispnee;
• Digestive: greață, vărsături, diaree, dureri abdominale.
Sistemice:
• Alterarea stării generale: cefalee, febră, vertij, stare de rău;
• Simptome cardio-vasculare: hipotensiune arterială, sincopă, stop-cardiorespirator.
Depistarea alergiilor
Se pot face o serie de teste alergologice pentru depistarea alergiilor. Testele alergologice au ca scop depistarea alergenului implicat. Se folosesc în mod uzual trei tipuri de teste: cutanate, serologice și hematologice, ultimele două fiind executate în laboratoarele de specialitate.
Cutanate:
Se bazează pe folosirea unei doze mici de alergen, care se amplasează pe piele sau se injectează intradermic pentru a urmări dacă apare o reacție alergică locală. Sunt disponibile trei tipuri de teste cutanate:
• Testul prick: se efectuează prin administrarea unui extract ce conține o cantitate redusă din alergenul suspectat. Dacă este pozitiv în câteva minute apare o umflatură (papula);
• Testul intradermic: Se injectează intradermic o cantitate mică de soluție diluată de alergen și se urmărește dacă apare sau nu o reacție inflamatorie locală;
• Testul patch: se aplică pe piele un plasture pe care s-a plasat o doză mică de alergen și se menține pe piele timp de 24-72 de ore, urmărind apariția reacției cutanate locale.
Serologice:
Alergenele specifice IgE sunt teste indirecte, bazate pe detectarea în sânge a anticorpilor de tip IgE produși de organism ca răspuns față de un alergen specific.
Hemaologice:
Analizele de laborator hematologice ALCAT separă alergiile alimentare de intoleranțele (sensibilitățile) alimentare.
Tratament
Tratamentul specific al alergiei vizează alergenul sau anticorpii.
1. Îndepărtarea alergenului sau evitarea contactului cu acesta.
• Regim dietetic, în cazul alergiilor alimentare, cu suprimarea alimentului incriminat. Iată cele mai cunoscute alergene: laptele de vacă și derivatele sale, preparatele ce conțin ouă, arahide, nuci, susan, mac, caju, soia, pește, cerealele ce conțin gluten (grâu, secară, orz), unele fructe (kiwi, căpșuni, ananas, cocos), ciocolată, cafeaua, alcoolul.
• Terapie antimicrobiană, antifungică sau antiparazitară, pentru îndepărtarea alergenului în cazul unor endoalergii (infecții microbiene sau fungice, infestații parazitare).
Există și situații în care alergenul nu poate fi identificat sau nu se poate elimina total din mediul de viață al bolnavului, iar contactul cu acesta nu poate fi evitat.
2. Hiposensibilizarea specifică cu vaccinuri alergenice.
3. Tratament medicamentos cu: cortizon, antihistaminice, decongestionante nazale, antibiotice.
4. Tratamente alternative cum ar fi acupunctura, homeopatia.
5. Tratamente naturiste: ceaiuri, decocuri, etc.
Onel Oana Elena,
Medic Specialist Medicină de Familie
Omnia Medical Center reuneşte o echipă profesionistă care îşi concentrează în permanenţă atenţia asupra îmbunatăţirii relaţiei MEDIC – PACIENT. Omnia Medical Center dispune de echipamente moderne şi de un suport logistic performant, pe care le pune în slujba pacienţilor în condiţii de maximă siguranţă şi confort. Pentru mai multe detalii intraţi pe site www.omniamedical.ro sau la telefon 0728.841.841.