• ROLUL ECOGRAFIEI ABDOMINALE ÎN DIAGNOSTICUL APENDICITEI

  ROLUL ECOGRAFIEI ABDOMINALE ÎN DIAGNOSTICUL APENDICITEI

  Apendicita acută este cea mai frecventă urgenţă chirurgicală abdominală. Această afecţiune apare frecvent la vârste cuprinse între 10 şi 30 de ani, dar apariţia acesteia este posibilă la orice vârstă.
  Apendicita acută este afecţiunea în care apare o inflamaţie a apendicelui. Odată pornit procesul inflamator acesta nu poate fi stopat medicamentos, tratamentul acestei afecţiuni fiind chirurgical. Cu cât se intervine chirurgical mai rapid, cu atât suferinţa pacientului este mai redusă şi intervenţia mai uşor realizabilă cu complicaţii cât mai reduse ca frecvenţă şi gravitate.
  Complicaţiile sunt variate, acestea prezintă anumite caracteristici:
  – durerea – are iniţial sediul în epigastru (capul pieptului) şi periombilical, pentru ca ulterior să-şi modifice sediul în fosa iliacă dreaptă;
  – inapetenţă (lipsa poftei de mâncare), greaţa şi vărsăturile, constipaţia sau diareea sunt alte simptome care pot apărea;
  – subfebrilitatea este posibilă (>38°C).
  Examenul clinic şi analizele de laborator ne ajută foarte mult în punerea diagnosticului de apendicită, dar cu ajutorul metodelor imagistice putem creşte acurateţea lui.
  Cea mai simplă, non-invazivă, rapidă şi ieftină metodă imagistică este ecografia abdominală, care dacă este executată de un medic cu experinţă poate pune diagnostcul în majoritatea cazurilor.
  Cu ajutorul noilor generaţii de ecografe, vizualizarea apendicelui a devenit mult mai facilă şi astfel diagnosticul este stabilit mai rapid şi mai uşor.

  Dr.Ştefan Marinescu
  Specialist Medicină Internă
  Comp. ecografie generală şi vasculară

  Lasati un comentariu →

Parerea d-voastra

Cancel reply

Photostream