Amprenta anală

Amprenta anală este cea mai eficientă metodă de depistare a ouălor de Enterobius vermicularis (oxiuri) . Paraziții adulți colonizează temporar intestinul subțire, iar după fecundare femelele migrează în colon (mai ales în zona cecului). Când toate ouăle ajung la aproximativ același stadiu de dezvoltare, femelele migrează și le depun în pliurile anale, în timpul nopții. Pruritul puternic este datorat prezenței femelei în pliurile anale, ceea ce determină ca gazda să se scarpine involuntar, astfel încât ouăle ajung pe lenjeria și pe degetele persoanei în cauză. Aceste caracteristici ale ciclului biologic al Enterobius vermicularis duc la concluzia că o metodă coproparazitologică clasică (examen direct, în strat gros, etc.) este inutilă, deoarece ouăle localizate în pliurile anale sunt evidențiate cel mai eficient prin metoda amprentei anale.
Avantajul metodei constă în faptul că poate detecta la un prim examen peste 50% din cazuri, față de un examen coproparazitologic obișnuit care poate detecta doar 10 – 15% din cazuri.
Pentru a exclude un diagnostic de enterobioză sunt necesare 7 examene efectuate la interval de 2 zile. În cazul obținerii unui rezultat pozitiv, se recomandă să fie investigați  și ceilalți membrii ai familiei (mai ales copiii).
Recoltarea se efectuează numai dimineaţa, la prima oră, înainte ca pacientul să se mobilizeze din pat, înainte de a avea scaun şi fără igiena locală.
Se va folosi linguriţa coprorecoltorului simplu, fără mediu transport, pe care în prealabil s-a fixat o bandă adezivă transparentă ( scotch) cu partea adezivă către exterior.
Cu linguriţa preparată ca mai sus se badijonează bine regiunea perianală, fesele desfăcându-se foarte bine cu mâna. Ulterior - banda este lipită cu partea adezivă pe o lamă de microscop, după care se aduce la laborator.

Examen coproparazitologic

Recoltarea probei biologice pentru:
- examen coproparazitologic
- determinare antigen H. Pylori
- determinare Hemoragii oculte
- efectuare coprocitogramă
- determinare antigen Giardia

Prelevarea probei se face de către pacient, într-un recipient cu linguriță, fără gel (coprorecoltor), în condițiile unui regim alimentar obișnuit, fără utilizarea de purgative uleioase sau laxative.
Materiile fecale se recoltează din locuri diferite, din scaunul emis spontan (în total, cam cât un bob de mazăre), cu ajutorul linguriței fixate în capacul recipientului de transport (coprorecoltor). Capacul recipientului trebuie să fie bine înfiletat pentru a se evita contaminarea și pierderea probei recoltate.
În cazul prezenței de paraziți în scaunul emis spontan, aceștia se recoltează în recipiente curate, adecvate ca marime, peste care se adaugă puțină apă simplă pentru a nu se usca până sunt aduși la laborator.
Repetarea examenului coproparazitologic se face de 3 ori într-un interval de10 zile, deoarece eliminarea de ouă, larve, chisti poate avea loc în mod discontinuu, cu perioade negative.
Recipientul cu proba se păstrează la o temperatură sub 30º C, ferit de surse de căldură. Responsabilitatea prelevării, păstrării și transportului probei de materii fecale, până la laborator, revine exclusiv pacientului; laboratorul nu iși asumă responsabilitatatea unor rezultate concludente dacă nu sunt respectate cerințele de mai sus.

Recoltarea probei pentru coprocultură

Recoltarea probei se face de către pacient folosind lingurița atașată de capacul recipientului cu mediu de transport. Se recoltează din locuri diferite o cantitate totală de mărimea unui bob de mazăre, care se introduce 1 – 2 cm în mediul din recipientul de transport, în care se omogenizează foarte bine.
Proba se transportă în cel mai scurt timp la laborator, cu capacul recipientului bine înfiletat.
Recipientul cu mediul de transport se păstrează, cu sau fără proba de materii fecale recoltată, la o temperatură sub 30º C, la întuneric, ferit de umezeală și surse de căldură.
Responsabilitatea recoltării, păstrării și transportului probei de materii fecale, până la laborator, revine exclusiv pacientului; laboratorul nu iși asumă responsabilitatatea unor rezultate concludente dacă nu sunt respectate cerințele de mai sus.

Recoltarea probei pentru examenul complet de urină (strip + sediment urinar) și Urocultura

Recoltați prima urină de dimineață în recipient curat, procedând astfel:
Efectuați igiena zonei genito-urinare cu apă și săpun (la bărbați se decalotează complet glandul), clătiți apoi cu apă și ștergeți zona cu un prosop curat.
Din prima urină de dimineaţă pacientul va urina o cantitate mică în toaletă şi, fără să se oprească, va colecta în recipientul primit de la laborator urina din jetul mijlociu, atât pentru SUMARUL DE URINĂ, cât şi pentru UROCULTURĂ.
Pentru urocultură se foloseşte un recipient care se deschide doar în momentul recoltării probei. Se va evita atingerea recipientului în interior sau de zona genitală.
Puneti capacul recipientului infiletând bine pentru a evita contaminarea sau pierderea probei. Transportați proba de urină în cel mai scurt timp la laborator.
Responsabilitatea recoltării, păstrării și transportului probei, până la laborator, revine exclusiv pacientului; laboratorul nu iși asumă responsabilitatatea unor rezultate concludente dacă nu sunt respectate cerințele de mai sus.

Alte detalii:
Pentru informații suplimentare, sunați la unul din numerele de telefon: 021-323.00.34 / 0728-841.841 sau trimiteți un email la recepție@omniamedical.ro.
Program: Luni – Vineri: 7.00 – 21.00