• Cauzele durerilor de sâni. Când să te îngrijorezi?

  Cauzele durerilor de sâni. Când să te îngrijorezi?

  Vi s-a întâmplat să simţiţi o durere la nivelul sânilor? Ce ar putea însemna această durere? Cât de gravă este situaţia?

  Primul pas în cazul în care aveţi dureri de sâni este să mergeţi urgent la un specialist care să vă consulte. De fapt, majoritatea durerilor de sân nu anunţă probleme grave, dar cel mai bine este să vă faceţi o programare la medic. Printre testele necesare sunt ecografia, mamografia, biopsie sau RMN, însă, dacă medicul suspectează o altă cauză a durerii, cum ar fi boala cardiacă, veţi avea nevoie de teste suplimentare.

  Iată care sunt cauzele comune întâlnite de specialiştii de la Centrul Omnia Medical cu privire la durerile din zona sânilor:

  Mastodinia

  Dacă medicul stabileşte că durerea este cauzată de probleme la sâni aceasta se numeşte mastalgie. Există două tipuri de mastalgie: dureri de sân ciclice şi non-ciclice. Este important să ştiţi că mastalgia nu creşte riscul de a dezvolta cancer la sân.

  Durerea ciclică a sânului variază în funcţie de ciclul menstrual, deci creşte şi scade în funcţie de variaţiile lunare ale hormonilor. Această durere se simte de multe ori alături de o stare de plictiseală, greaţă, dureri de cap, nervozitate, fiind localizată la ambii sâni şi este difuză, localizată pe tot pieptul. Durerea ciclică a sânului se extinde adesea în zonele axilare.

  O durere ascuţită la un singur san, care este constantă sau intermitentă, probabil nu este legată de ciclul menstrual şi poate fi durere non-ciclică a sânilor. Acest tip de durere de sân poate fi în interiorul, sub, sau în apropierea sânului.

  Este important să înţelegeţi că acest tip de dureri de sân poate apărea indiferent de starea menstruală. În cele din urmă, există o serie de cauze ale durerii non-ciclice la sân, inclusiv pilule contraceptive orale, terapie hormonală şi alte medicamente. În plus, sânii mari pot fi, de asemenea, dureroşi, mai ales dacă o femeie nu poartă un sutien adecvat, de susţinere.

  Pruritul

  Sânii sunt acoperiţi de o piele sensibilă, elastică, care protejează nervii, vasele de sânge şi ţesuturile conjunctive, precum şi canalele şi lobii pentru producerea laptelui matern. Dacă v-aţi lovit la sân, vă puteţi aştepta la vânătăi şi la o durere care va persista până când pielea şi ţesuturile subiacente s-au vindecat. Uneori, o leziune a sânului se vindecă cu ţesut cicatricial, iar acest ţesut cicatrizat poate provoca durere.

  După orice tip de intervenţie chirurgicală a sânului, fie că este vorba despre o augmentare, reducere sau reconstrucţie, zona sânilor va fi dureroasă pe măsură ce se vor vindeca inciziile şi se va dezvolta ţesutul.

  Probleme şi infecţii ale canalului de lapte

  Mai multe afecţiuni benigne, dar dureroase se pot dezvolta în sistemul de eliminare a laptelui matern. Un abces poate să apară sub mamelon sau areola. Canalele de lapte pot fi înfundate şi infectate, provocând mastita sau ectazia ductală.

  În plus, chisturile şi fibroadenoamele la sân pot creşte şi vă pot agrava sistemul de eliminare a laptelui sau ţesutul conjunctiv, creând dureri şi disconfort.

  Modificările hormonale

  Modificările hormonale pot provoca, de asemenea, sensibilitate la sân, în special atunci când nivelurile se schimbă în timpul ciclului menstrual sau în dacă luaţi pilule cum sunt pastilele contraceptive orale, tratamentele pentru infertilitate sau terapia de substituţie hormonală.

  În timp ce schimbările hormonale cauzează adesea durere la ambii sâni, durerea poate fi simţită mult mai accentuată la unul dintre aceştia. Este bine de remarcat şi faptul că afecţiunile medicale precum hipotiroidismul, caracterizat de un nivel scăzut de hormoni tiroidieni în organism, pot fi legate de afecţiunile benigne ale sânului care provoacă dureri de sân.

  Cancerul mamar

  S-ar putea să fi auzit că durerea din zona sânilor nu este un semn de îngrijorare deoarece cancerul nu este dureros. Acest lucru este adevărat, cel puţin într-o oarecare măsură. Cu toate acestea, uneori, durerea de sân poate fi un simptom al cancerului de sân. De exemplu, cancerul de sân inflamator este o formă agresivă de cancer mamar, care de obicei începe cu durere, roşeaţa.

  Dacă doriţi să obţineţi o diagnoză clară a durerii de sân, mergeţi la medicul specialist. Păstraţi o diagramă a perioadelor menstruale şi a durerilor de sân pentru a putea vedea dacă durerea este sau nu legată de ciclul hormonal. În timpul vizitei, medicul vă va examina, de asemenea, istoricul de sănătate şi lista de medicamente.

  Omnia Medical Center reuneşte o echipă profesionistă care îşi concentrează în permanenţă atenţia asupra îmbunatăţirii relaţiei MEDIC – PACIENT. Omnia Medical Center dispune de echipamente moderne şi de un suport logistic performant, pe care le pune în slujba pacienţilor în condiţii de maximă siguranţă şi confort. Pentru mai multe detalii intraţi pe site www.omniamedical.ro sau la telefon 0728.841.841.

  Lasati un comentariu →

Parerea d-voastra

Cancel reply

Photostream